2018. gada janvārī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija sadarbībā ar Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, Ventspili, Daugavpili, Jelgavu, Jēkabpili, Jūrmalu, Liepāju, Rēzekni, Rīgu un Valmieru uzsāk kopīgu Latvijas simtgades iniciatīvu “Brīvības ielu stāsts deviņās republikas pilsētās”.

Iniciatīvas galvenais vēstījums ir “No brīvības līdz brīvībai”. Tās laikā gada garumā paredzēts īstenot dažādu formātu izstādes, diskusiju forumus, konkursus un konferences. Pasākumi ļaus apzināt un novērtēt Latvijas pēdējo simts gadu notikumus un varas maiņas, dzimtu, ģimeņu un indivīdu dzīvesstāstus katra reģiona un novada vietas izpētes kontekstā un veidot valsts nākotnes stratēģiju nākamajiem simts gadiem, iesaistot iniciatīvas īstenošanā visu pilsētu iedzīvotājus un novadniekus. Iniciatīvas mērķis ir akcentēt republikas pilsētu lomu valsts tapšanas procesos un turpmākajā attīstībā, pievērst uzmanību aktivitātēm reģionos.

Latvijā ir vairāk nekā 60 ielas, bulvāri un laukumi, kam dots Brīvības vārds. Katrā no deviņām republikas pilsētām tiks īstenoti vienoti Brīvības ielu stāsta pasākumi:

  • izstāde „Brīvības stāsti atmiņu lietās”, kur kopā ar pedagogiem, vēsturniekiem, novadpētniekiem, skolēniem un dažādu paaudžu iedzīvotājiem tiks apzinātas saglabātās atmiņas un vēstures liecības fotogrāfijās, lietās un stāstos. Ventspilī izstādes materiālu un datu apkopošanas process tiks veikts visa gada garumā, lai jau 18. novembrī Ventspils muzejā atklātu izstādi “100 gadi Ventspilī” par dažādiem vēsturiskiem un sadzīviskiem notikumiem Ventspils pilsētā.

  • „Brīvības forums”, kurā kopā ar katras pilsētas, reģiona izcilākajiem prātiem, personībām visdažādākajās jomās notiks diskusijas par Latvijas valsts attīstību nākamajā simtgadē. Ventspilī tikšanās ar Ventspilij nozīmīgiem un īpašiem cilvēkiem pasākumā “Ventspilnieka sirdsstāsts Latvijai” notiks 25. jūlijā Ventspils muzejā.

Ventspilī kā papildu aktivitāte pasākuma ietvaros notiks “Piektdienas vakara pastaiga Brīvības ielā” 25. maijā, ar kuru aizsāksim simtgades iniciatīvas notikumus mūsu pilsētā, aicinot ventspilniekus un pilsētas viesus doties pastaigā pa Brīvības ielu, baudot dažādas muzikālas, teatrālas, radošas un sportiskas aktivitātes.

Papildus pārejās pilsētās notiek arī Brīvības vārda došana ielām, laukumiem, skvēriem, parkiem un tiltiem, tematisko ekskursiju organizēšana, Brīvības skrējiens un citi notikumi Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Liepājā, Rēzeknē, Rīgā un Valmierā.

Pasākumi tiek organizēti sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Valsts reģionālās attīstības aģentūru, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un deviņām republikas pilsētām, kā arī ar Ventspils muzeju, Ventspils Galveno bibliotēku, Starptautisko rakstnieku un tulkotāju māju, citām Ventspils iestādēm un nevalstiskajām organizācijām.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Antons Lavejs 01.02.2018, 21:52:03

    :D

  • 0
    kaktuss 02.02.2018, 10:02:25

    Iela, kura praktiski sastāv tikai no ēkām, kas celtas Latvijas PSR. :D

  • -1
    Latvija pāri visām! 02.02.2018, 18:38:28

    Paldies biedram Brežņevam par mūsu laimīgo bērnību!)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: