Divpadsmit dienas pēc pareizticīgo Ziemassvētkiem līdz Zvaigžņu dienai tiek svinēti tradicionālie slāvu gadskārtas svētki Svjatki. Svjatki iekļauj sevī gan kristīgās, gan senās slāvu tradīcijas.

Šajos svētkos pārģērbjas vecās drēbēs, dzīvnieku maskās, iet ķekatās, zīlē un pareģo nākotni.

Lai arī ne visas paražas ir atnākušas līdz mūsdienām, Svjatki vienmēr ir bijuši un paliek vieni no mīļākajiem un godājamiem svētkiem.

Svētki tika atklāti Pārventas bibliotēkā ar koncertu, kurā uzstājās Latvijas pareizticīgās baznīcas vīru koris “Logos” virspriestera Joana Šēnroka vadībā. Programmā tika izpildīti pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumi. Foto no koncerta bibliotēkā.

Kultūras centrā notika svētku noslēguma koncerts “Svjatočnie večorki”. Skatītāji varēja noklausīties tautas un ķekatnieku dziesmas, jautras častuškas, kā arī spēlēt jautras spēles un vadīt riņķa dejas.

Koncertā piedalījās kolektīvi no Ventspils – “Zdravica”, “Žuravinka”, “Jurjev Deņ”, kā arī viesi no Liepājas - etnogrāfiskais ansamblis un instrumentālā grupa “Jarilo”.

Koncerta viesi varēja nobaudīt arī tradicionālo svjatku ēdienu un karstos dzērienus sbiteņ un medovuha, ko sagatavoja nacionālās kultūras biedrības.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: