Sestdien Ventspilī norisinājās Ventspils II Starptautiskais Jauniešu pūtēju orķestru festivāls.

Plkst. 11.00 teātra namā „Jūras vārti” notika jauniešu pūtēju orķestru konkurss. A un B grupas orķestri atskaņoja vienu obligāto un izvēles skaņdarbu programmu. Tā kā viens no konkursa uzdevumiem ir popularizēt latviešu komponistu oriģinālmūziku pūtēju orķestriem, tad kā obligātie skaņdarbi konkursa programmā bija iekļauti Anitras Tumševicas kompozīcija „Lībiešu dziesmas” un Pētera Butāna „Livonijas pils dejas”.

 

Konkursu vērtēja žūrijas komisijas eksperti Jānis Puriņš – Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūras Dziesmu svētku nodaļas vadītājs, Guntis Kumačevs –  Nacionālo Bruņoto spēku orķestra diriģents un Vilmantas Vapsva – pūtēju orķestra „Sklepučini" mākslinieciskais vadītājs.

A grupā pirmās vietas diplomu, iegūstot 86,5 punktus, saņēma Ventspils jauniešu pūtēju orķestris diriģenta Valentīna Vinokurova vadībā. II vietas tika piešķirtas Paņevežas metāla pūšamo instrumentu orķestrim „Aukštyn” (diriģents Renigijus Vilijus ) un Talsu novada bērnu un jauniešu centra  pūtēju orķestrim (diriģenti Raitis Rērihs un Jānis Smilga), attiecīgi iegūstot 82 punktus un 77.3 punktus. III vietu ( 69.2 punkti) A grupā ieguva Daugavpils mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris diriģenta Jāņa Grīnberta vadībā. Savukārt B grupā Pakruojis jauniešu pūtēju orķestra ”Viestartas” sniegumu žūrijas komisijas eksperti novērtēja ar 77.2 punktiem, piešķirot II vietu.

Plkst. 16.00 ventspilniekiem bija iespējams dzirdēt jauniešu pūtēju orķestru muzicēšanu Brīvdabas koncertā Dzirnavu laukumā un plkst. 18.00 teātra namā „Jūras vārti” festivāla noslēguma pasākumā visiem interesentiem kopā ar festivāla dalībniekiem bija iespēja noklausīties festivāla goda viesu Latvijas pirmā Brass band  koncertu.

Dienas izskaņā festivāla jaunajiem mūziķiem, pateicoties Ventspils brīvostas pārvaldes atbalstam, bija iespēja izvizināties ar ekskursiju kuģīti „Hercogs Jēkabs”.

Pasākums tiek organizēts ar mērķi sekmēt jauniešu pūtēju orķestru māksliniecisko un profesionālās meistarības izaugsmi, rosināt jauniešu interesi par pūšaminstrumentu spēli un orķestra muzicēšanas  iespējām, kā arī veicināt jauniešu pūtēju orķestru atpazīstamību.

 Festivālu finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome. To organizēja Ventspils pilsētas domes kultūras centrs un Ventspils Mūzikas vidusskola sadarbībā ar Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūru. Šāda veida pasākums Ventspilī notika otro reizi. Ventspils I Starptautiskais Jauniešu pūtēju orķestru festivāls izskanēja 2008. gadā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: