Otrdien plkst. 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā izskanēs mūzikas žurnālista Oresta Silabrieža stāstījums par Latvijas Radio kori, kurš šogad atzīmē 70 gadu jubileju.

Par Latvijas Radio kori Orests Silabriedis saka: „Septiņdesmit pastāvēšanas gados Latvijas Radio korim bijušas dažādas sejas. Koris gluži jauneklīgā kārtā ne tikai definējies par vienu no pasaules labākajiem profesionālajiem koriem, bet arī nonācis pie revolucionāras saprašanas par to, kas ir koris mūsdienīgā izpratnē.

Tā nav dziedāšanas biedrība kā sendienās, un tas arī nav tīrskaņā vienots organisms, kurā ik dziedātājs iekļaujas kā ūdeņraža vai skābekļa bezvārda atoms ūdens molekulā. Latvijas Radio kora molekulā ik atomam ir savs personības vārds un savs individuāls balss saišu paraksts.

Un ir svarīgi, ka tieši šis atoms, ne cits, dzied tieši šo frāzi. Ik korists ir konkrēts vārdā saucams cilvēks, un katram ir savs neatkārtojams uzdevums un pienesums. Tā dziedāt nemāca nevienā akadēmijā. To zina mūsdienu komponists, un viņš komponē konkrētam koristam.

Tāds koris dzimst ilgā un mērķtiecīgā kristalizācijas procesā – gadiem noritējušā pavisam īpašu cilvēku kopā saukšanas darbā, kas nupat jau vairākus gadus nes leknus augļus starptautiskajā arēnā.”

Orests Silabriedis ir žurnāla „Muzikas Saule” galvenais redaktors un Latvijas Radio 3 „Klasika” programmu vadītājs. 

Viņš uzskata, ka mūsdienīgam cilvēkam mūzikas telpa jāuzlūko tās daudzveidīgumā, jo mūsu rīcībā ir vairāki gadsimti neticama apjoma un žanra skaniskas informācijas. Turpinot sarunas par mūziku, Ventspils Galvenā bibliotēka jaunajā gadā iecerējusi muzikālu pasākumu ciklu „Pa ceļam ar mūziku”.

Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: