Ziemas saulgriežos ventspilnieki aicināti piedalīties Bluķa vakarā, kad gājienā no Rātslaukuma līdz Dzirnavu laukumam vilksim bluķi un atvadīsimies no vecā gada ķibelēm.

Ziemas saulgrieži latviešiem ir prieka un līksmības svētki, jo gaisma uzvar tumsu – pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi. Šai laikā tradicionāli notiek Bluķa vakars, ko šogad iecerēts svinēt vērienīgāk un pamanāmāk nekā iepriekš.

21. decembrī plkst. 19 visi aicināti pulcēties Rātslaukumā, kur jau gaidīs folkloras kopu Talsi, Laipa, Rotaļnieks, Kāndla un Piški Kāndla dalībnieki, deju kolektīvu Straut­uguns, Kurzeme un Senkurzeme dejotāji, kā arī tautas muzikanti Talsu trimiš un radošā apvienība Cirks Beztemata. Ventspilnieki aicināti pievienoties folkloras kopu un deju kolektīvu dalībniekiem, kas gājienā no Rātslaukuma līdz Dzirnavu laukumam vilks bluķi, lai saskaņā ar senlatviešu tradīcijām aizbaidītu ļaunos garus, veicinātu auglību un dotu svētību pilsētai un tās iedzīvotājiem. Dzirnavu laukumā bluķis tiks sadedzināts ugunskurā, reizē ar to sadegs arī aizvadītā gada bēdas, likstas un nelaimes, neizdošanās un ķibeles. Citus gadus gājiens vedis no Kultūras centra līdz Dzirnavu laukumam pa Kuldīgas ielas ietvi, šoreiz tas norisināsies no Rātslaukuma pa Annas ielu un Kuldīgas ielu policijas konvoja pavadībā. Gājiena galapunktā notiks ziemas saulgriežu svinības.

Šoreiz pasākumā bez dziesmām, rotaļām, ticējumiem un laba vēlējumiem būs arī atraktīvi elementi Liepājas ceļojošā cirka Beztemata izpildījumā. Būs gan velns, kas pūš uguni, gan dažādi ķekatu tēli. Kultūras projektu vadītāja Dace Obodovska un producents Roberts Grinbergs aicina ventspilniekus iesaistīties svētku atmosfēras radīšanā un ierasties uz pasākumu pašu gatavotās vai sarūpētās maskās. «Svētku sajūta jau rodas tikai tad, kad tu pats piedalies un kaut ko dari,» teic projektu vadītāja Dace. «Reizēm ir jāpārvar savs slinkums un kautrība. Lai bērni ņem mammas un tētus pie rokas un kopā gatavo maskas. Tas ir process, kurā var iesaistīties visa ģimene.»

Bluķa vakarā pausto ideju – atvadīšanos no likstām un ķibelēm, lai rastos jauna enerģija, labas domas un idejas, – Kultūras centra darbinieki turpinās īstenot arī nākamajā dienā pēc Bluķa vakara, apmeklējot pilsētas iestādes un uzņēmumus, ar kuriem Kultūras centram izveidojusies visciešākā sadarbība. Šai dienā notiks pozitīvu enerģiju apmaiņa ar kopumā 11 iestāžu darbiniekiem. Starp citu, šī jaukā tradīcija, kas Kultūras centra darbinieku izpildījumā tiek realizēta divas reizes gadā – pirms Jāņiem un pirms Ziemassvētkiem –, no viņiem pašiem prasa uzdrīkstēšanos, jo ķekatās allaž dodas ne tikai radošā darba veicēji, bet arī grāmatveži, tehniskie darbinieki un citi – viss kolektīvs.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    qwerty 21.12.2016, 09:59:32

    Ja bluķi,tad uz riteņiem, jo ziema nekāda, bet ja pagali ,kā katru gadu,tad nav interesanti. :)

  • 0
    Novadnieks 21.12.2016, 11:15:58

    Kurzemniek,būs velns,kas tauri pūš,tā kā nāc paklausies.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: