27. un 28. oktobrī plkst. 19.00 Ventspils kultūras centrā notiks Ventspils teātra jauniestudējuma M.Makdona “Vienrocis no Spokānas” pirmizrādes.

Iestudējuma režisors - Agris Krūmiņš, scenogrāfs - Ints Sedlenieks, kostīmu māksliniece - Dana Maļavkina. Lomās - Ainārs Kukulītis, Mareks Kivulāns, Vinsenta Šleitere, Uldis Pabērzs.   
                                                                                                                                             
Lugas autors ir britu dramaturģijas zvaigzne Mārtins Makdona, šobrīd viens no populārākajiem Eiropas jaunajiem dramaturgiem, dzimis 1970. gadā Anglijā, pēc izcelsmes īrs. Latvijā iestudētas vairākas viņa lugas “Spilvencilvēks”, “Līnenas skaistumkaraliene”, “Vientulīgie Rietumi”, “Klibais no Inišmānas”, “Konnemaras galvaskauss”.

Luga “Vienrocis no Spokānas” ir uzrakstīta 2010. gadā speciāli Brodvejas skatuvei un ir pirmais M.Makdona darbs, kas uzvests ASV. Tajā dominē amerikāniskie motīvi, mežonīgo rietumu kolorīts, kā arī tiek skartas aktuālas sociālpolitiskās tēmas. Lugas centrā - vientuļnieks Kārmaikls, vīrietis, kuram krietni pāri 40. Pirms 27 gadiem viņš ir pazaudējis savas kreisās rokas plaukstu un nolēmis visu atlikušo dzīvi veltīt tam, lai to atrastu, un lai atriebtos saviem pāridarītājiem.

Darbība notiek kādā nomaļā viesnīcā, mazā Amerikas pilsētiņā, kur Kārmaikls sastopas ar pārīti jaunu cilvēku, kuriem ir vēlme nopelnīt uz viņa nelaimes rēķina. Tur ir arī viesnīcas apkalpotājs portjē Mervins, kuru tāpat kā Kārmaiklu vajā pagātnes rēgi, arī viņš nespēj atbrīvoties no senajiem aizvainojumiem un kādreiz cirstajām brūcēm. Savukārt jauniešiem it kā nemaz nav pagātnes, viņi vairāk dzīvo neskaidras nākotnes un nereālu sapņu vīzijās, tādēļ arī iekuļas nepatikšanās, riskējot pat ar dzīvību.

Makdonas stāstiem piemīt zināms skarbums, pat nežēlība, jārēķinās ar to, ka viņa varoņi bieži lieto necenzētu leksiku, taču to visu caurvij arī ironija, t.s. melnais humors, kas padara viņa drūmos sižetus vietām gaišus un pat smieklīgus. Tā kā dramaturgs ir ļoti ietekmējies no kino dižgariem, īpaši K.Tarantīno un M.Skorsēzes, pats ir bijis arī vairāku filmu scenāriju autors un režisors, arī šajā lugā jūtama kino ietekme. Un ne tikai tādā ziņā, ka sižetam piemīt spraigums, dinamika, bet arī tādā, ka, iespējams, viss šis stāsts ir saistīts ar spēcīgu kādas filmas iespaidu, kas nav izzudis daudzu gadu garumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: