28. oktobrī plkst. 19:00 teātra nama “Jūras vārti” Jaunajā zālē notiks trešais šī gada koncerts sērijā "Džems ar Ventspils bigbendu”, kurā kopā ar vietējo mūziķu kolektīvu muzicēs pazīstamā igauņu dziedātāja Sofija Rubina (Sofia Rubina) un perkusionists Rihards Fedotovs jeb Rick Feds.

Pagājušogad Ventspils bigbends teātra namā “Jūras vārti” sniedza četrus šādus koncertus, viesos uzņemot gan saksofonistu Gintu Pabērzu, gan dziedātājus Kristīni Prauliņu, Aiju Andrejevu un Intaru Busuli. Arī šogad, bigbendam sadarbojoties ar teātra namu “Jūras vārti, notiek vairāki koncerti “Džems ar Ventspils bigbendu” ietvaros. Pirmie divi kopā ar dziedātāju Aiju Vītoliņu un basģitāristu Edviņu Ozolu, kā arī ar Jolantu Gulbi-Paškeviču un Denisu Paškeviču izskanēja jau pavasara cēlienā.

Sofija Rubina ir Igaunijā labi pazīstama dziedātāja. 2009. gadā viņa studējusi prestižajā Bērklija koledžā ASV, kurā tika uzņemta Globālā džeza programmā Danilo Pereza (Danilo Perez) un Marko Pinjataro (Marco Pignataro) vadībā. Pateicoties dalībai šajā programmā Sofijai pavērās iespējas uzstāties daudzviet pasaulē, tostarp arī tādās leģendārās džeza koncertvietās kā klubs “Blue Note” Ņujorkā. Arī Eiropā Sofija ir koncertējusi daudz – konkursos “Lady Summertime”, “Sony Jazz Stage”, “Nomme Jazz” un citos pazīstamos sarīkojumos.

“Daļa manu uzstāšanos ir improvizācija. Rotaļāšanās uz skatuves man sagādā prieku un es vienmēr vēlos publiku pārsteigt,” saka pati Sofija Rubina.

Rick Feds jeb, īstajā vārdā, Rihards Fedotovs ir, iespējams, labākais šī brīža pirkstu bundzinieks pasaulē. Savos audiovizuālajos priekšnesumos viņš izmanto jaunākās tehnoloģiju sniegtās iespējas. Iepriekš neviens cits ar “Ableton PUSH” vai līdzīgām ierīcēm muzicējot nav vienlaikus kontrolējis attēlu uz kinoteātra ekrāna, gaismas, pirotehniku un strūklaku.

Savulaik apguvis klasisko perkusiju spēli, Rihards galveno uzmnību turpmāk pievērsis tieši bungām un muzicējis kopā ar tādiem mūziķiem, kā Markuss Millers (Marcus Miller), Betija Raita (Betty Wright), Kuba Gudings vecākais (Cuba Gooding Sr.) un daudziem citiem. Viņš ir arī vienīgais bundzinieks Eiropā, kurš regulāri koncertē kopā ar vadošo afro-amerikāņu gospeļu kori no Pensilvānijas ASV. Ārpus muzicēšanas Rihards ir arī viens no Mūzikas akadēmijas džeza bungu spēles nodaļas izveidotājiem, lektors “TED” konferencēs, Fulbraita stipendiāts un televīzijas šova “Riharda Fedotova radošās darbnīcas” radošais direktors.

Abu mūziķu koncertā kopā ar Ventspils bigbendu būs klausāma stilstiski dažāda mūzika, izceļot bigbenda un solistu mijiedarbību, enerģijas, enerģētikas un tehniskās iespējas. Visas četru koncertu sērijas pamatā ir ideja par muzikāli augstvērtīgiem pasākumiem Ventspilī, dodot iespēju jaunajiem mūziķiem un skaņu režisoriem pielietot zināšanas praksē, iedvesmojoties no pazīstamiem un atzītiem māksliniekiem klātienē. Tādējādi pakāpeniski tiek attīstīts jaunu, inteleģentu klausītāju loks, kuru veido arī gados jauni cilvēki, vidusskolu un augstskolu studenti. Mūziķi un organizatori ar šīs sērijas koncertiem aicina klausītājus izzināt, izprast un iemīlēt džeza mūzikas kā mākslas formas burvību, dziļumu un patiesumu.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    KRX 26.10.2016, 13:21:59

    O, un piektdienas vakarā! Forši!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: