12. oktobrī plkst. 19:00 teātra namā “Jūras vārti” koncertā "Atgriešanās Ventspilī" muzicēs čellists Mārcis Kuplais, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Klavieru trio - čelliste Dace Zālīte, vijolnieks Indulis Cintiņš, pianists Mārtiņš Zilberts, kā arī Ventspils kamerorķestris, Aigara Meri vadībā.

Mārcis Kuplais, čellists: Ventspils ir manas otrās mājas.

Ko klausītāji dzirdēs koncertā?

– Programmā būs dzirdams Ludviga van Bēthovena Trīskāršais koncerts vijolei, čellam un klavierēm ar orķestri. Koncertu atskaņos solisti Indulis Cintiņš, Dace Zālīte un Mārtiņš Zilberts. Otrs nozīmīgs skaņdarbs būs Antonīna Dvoržāka čello koncerts, ko atskaņošu es. Solistu sadarbība būs ar Ventspils Kamerorķestri diriģenta Aigara Meri vadībā. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt arī fragmentus no Kurta Fridrihsona, Dvoržāka un Bēthovena vēstulēm, ko lasīs Zigfrīds Muktupāvels un Liene Jakovļeva.

Koncerts ir noslēdzošais pasākums mākslinieka Kurta Fridrihsona 105. jubilejai veltīto pasākumu sērijā. Ko jūs varat teikt par Kurtu Fridrihsonu?

– Man patīk vairākas Kurta Fridrihsona gleznas, bet viena iedvesmo visvairāk. Tajā attēlots bruņots latvietis un blakus ir uzraksts Rokas nost no Latvijas. Šī glezna tapusi 1944. gadā un atrodas Okupācijas muzejā. Manuprāt, tā ir aktuāla tēma arī joprojām, jo jau daudzus gadus žēl par Latvijas likteni un nespēju uztvert to kā brīvu, neatkarīgu un demokrātisku valsti.

Koncertcikla nosaukums ir Atgriešanās Ventspilī. Esat absolvējis Ventspils Mūzikas vidusskolu un pašlaik dzīvojat Šveicē, ko jums nozīmē atgriezties Ventspilī?

– Ventspils ir manas otrās mājas. Studiju laiks ar dzīvi kopmītnēs ir palicis atmiņā kā viens no laimīgākajiem laikiem dzīvē. Biju Ventspils svētkos augustā. Esmu pārsteigts par to, cik ļoti Ventspils savā attīstībā izrāvusies un atšķiras no Rīgas un citām redzētajām Latvijas pilsētām. Protams, kā absolvents priecājos un gaidu jauno Mūzikas vidusskolas ēku.

Papildus koncertam Jūras vārtos vēlos sniegt arī vienu kamermūzikas koncertu ventspilniekiem kā dāvanu. Tas būs kamermūzikas koncerts Pārventas bibliotēkā 6. oktobrī plkst. 19 ar mana bijušā skolotāja Arimana Štrausa šī brīža audzēkņiem Ernestu Cīruli, Silvu Kampu un Agitu Kundziņu. Spēlēsim romantisko Žaka Ofenbaha čella duetu un Vilhelma Ficenhagena valšus čella kvartetā. Mūsu muzikālo kopdarbību vēlējos veikt, lai pēc iespējas efektīvāk īsā laikā varētu dot savas zināšanas un pieredzi bijušā skolotāja labākajiem audzēkņiem.

Man un manai līgavai Lāsmai Šteinbergai Ventspils ir īpaša pilsēta. Abi esam Ventspils Mūzikas vidusskolas absolventi un abi mīlam šo pilsētu. Tā starp maniem koncertiem esam nolēmuši salaulāties Piejūras brīvdabas muzeja Lielirbes baptistu baznīcā. Tas notiks 8. oktobrī plkst. 15. Ikviens ir laipni lūgts uz mūsu kāzu ceremoniju un pēc tam uz mielastiņu, glāzi šampānieša turpat pie baznīcas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: