Diez vai ikdienā bieži aizdomājamies, ka Ventspils pusē lietotais tāmnieku dialekts tautā saukts par ventiņu valodu, ir viena no nemateriālajām kultūras vērtībām. Diemžēl, dialekts laika gaitā pamazām izzūd, samazinās tajā runājošo skaits.

Lai saglabātu Ventspils izloksnes īpatnības un uzturētu sabiedrībā dzīvu interesi par dzimto izloksni, rakstnieka Herberta Dorbes muzejs „Senču putekļi” četrus gadus (2004–2007) rīkoja literāro darbu radīšanas tāmnieku dialektā jeb ventiņu valodā konkursu „Pe mums ventiņes”. Konkursam četru gadu laikā tika iesūtīti 53 agrāk nepublicēti darbi no daudzām Latvijas vietām (Ventspils, Ventspils novads, Rīga, Valmiera, Talsu novads), arī no ASV. Četros gados godalgotie darbi apkopoti grāmatā „Pe mums ventiņes I. Literārā konkursa laureātu darbi” (2010, sast. U.Grīnbergs). Šogad konkurss „Pe mums ventiņes II” tiek atjaunots. Konkursa uzdevums - rosināt literātus, stāstniekus, kā arī citus interesentus radīt dažādu žanru (stāsts, humoreska, miniatūra, dzeja) darbus par sev tuvām tēmām ventiņu izloksnē; mudināt novada iedzīvotājus vākt aizmirstus un no ikdienas leksikas izgājušus ventiņu izloksnes vārdus.

Līdz 2016.gada 30. augustam rakstnieka H.Dorbes muzejā iesūtāmi vai iesniedzami agrāk nepublicēti darbi divās slēgtās aploksnēs ar devīzi (vienā slēgtā aploksnē ar devīzi iesūtītais darbs, otrā aploksnē ar tādu pašu devīzi ievietojamas ziņas par autoru: vārds, uzvārds, personas kods, adrese, telefons). Konkursa nolikumu skatīt šeit http://muzejs.ventspils.lv/wp-content/uploads/SKMBT_22316061515370.pdf

Konkurss notiek ar Ventspils pilsētas domes un Kurzemes kultūras projektu konkursa atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: