Šovakar Kultūras centrā Ventspils teātra pirmizrāde; režisors Agris Krūmiņš iestudējis Māras Zālītes drāmu Dzīvais ūdens.

Apskati fotogrāfijas!

Uz skatuves redzēsim četrus aktierus – Laines lomā būs Vita Kaudze, Viktorija Visocka spēlēs Ildzi, Raimonds Feldmanis – Priesteri, Kaspars Doniņš – Mācekli. Scenogrāfijus veidojis Ints Sedlenieks, kostīmu māksliniece ir Lāsma Svikule.

Režisoru Krūmiņu Dzīvais ūdens interesējis sen – kopš 1986. gada, kad  Zālīte, izmantojot tāda paša nosaukuma nepabeigtu Rūdolfa Blaumaņa divcēlienu, saglabājot galvenās sižeta līnijas, uzrakstīja patstāvīgi dzīvojošu oriģināldarbu, kas esot luga par Dievu: «Tikai tagad izrādei pieķēros tādēļ, ka astoņdesmito gadu beigās bija ažiotāža, Dzīvo ūdeni iestudēja ne tikai Ādolfs Šapiro, bet arī skolu teātri, un negribējās būt vienam no bara.

Savukārt šobrīd Zālītes darbs iegūst īpašu skanējumu un aktualitāti, jo arī tagad valsts politiskā vadība izsmēlusi savas iespējas un jānāk jaunam laikmetam un cilvēkiem, bet jaunie vēl nav gatavi. Viņi grib, ir patoss, tomēr, kad reāli jāmetas vilku barā, izrādās, ka spēki par vājiem un nav ilkņu.»   

Izrāde aizvedis skatītāju uz pirmskristietības laika svētnīcu, kurā valda priesteris ar mācekli, kas sargā svētceļnieku cerību simbolu – zāles pret visām vainām. Tas ir Dzīvais ūdens, kas rodas zelta traukā un ko ietin noslēpumainība. Pēc ilgiem prombūtnes gadiem pie Priestera atgriežas viņa mīlestība Laine ar ideju ļaužu iedvesmošanai sarīkot Dzīvā ūdens svētkus, kuros Priesterim jārada brīnums – visu ļaužu priekšā jādod acu gaisma aklai meitenei. Lugas gaitā atklājas Dzīvā ūdens noslēpums un kas ir aklā meitene.

Priestera lomas tēlotājam Feldmanim, kas, tāpat kā viņi kolēģi, pie jaunā iestudējuma sācis strādāt maijā, atzīst: «Šī loma man nebija grūta – laikam palīdzēja paša dzīves pieredze, jo liela daļa izziņas procesa jau aiz muguras.» Dzīvais ūdens aktieri saistījis ar pamatīgām transformācijas iespējām, jo «reti kurā izrādē ir tādas gradācijās – no dziļas tumsas līdz atdzimstošam gaišumam».         

Mācekļa (pa kreisi) un Priestera jeb Kaspara un Raimonda dialogs. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: