Ventspilī nedēļas nogalē konstatēti kārtējie elektrības padeves traucējumi, kas liek bažīties par pilsētas enerģētisko drošību.

Sestdien vakarā bez elektrības uz nepilnām trīs stundām palika liela daļa Pārventas. Interesanti, ka elektrības pazušana sagadījās ar brīdi, kad pilsētā tika iedegtas Ziemassvētku egles un svētku dekori. Ventspils Komunālās pārvaldes direktora 1.vietnieks Edgars Puriņš uzsver, ka tā bijusi nejauša sakritība. Viņš norāda: lai arī svētku apgaismojums un dekori papildus jaudas tīkliem rada, taču tās nav tik lielas, lai radītu pārslodzi.

AS Latvenergo Komunikāciju daļas vadītājs Andris Siksnis skaidro, ka patiesais iemesls bijis 10 kilovoltu jaudas slēdža atslēgšanās apakšstacijā Ventspils. Slēdzis atslēdzies, jo bijusi bojāta kabeļa gala apdare. Tehniskās kļūmes dēļ, 2174 klienti palika bez elektrības.  

Bet naktī uz pirmdienu četrarpus stundas elektrības nebija daudziem klientiem nu jau pilsētas pusē. Tā pazuda pēc diviem naktī un tika atjaunota ap septiņiem rītā. Arī šajā reizē iemesls līdzīgs – sadales punktā Nr. 6 atslēdzies jaudas slēdzis, jo bija bojāts 10 kilovoltu kabelis. Bez elektrības palika 1965 klienti.

Nepatīkami, ja tas notiek laikā, kad ārā gaisa temperatūra noslīd zem mīnus 10 grādiem. Kādas deviņstāvu mājas iedzīvotājs Inženieru ielā sūdzējās, ka dzīvoklī no rīta bijis tik ledaini auksts, ka viņš bijis pamatīgi pārsalis. Ventspils siltums tehniskais direktors Eduards Bonfelds informē, ka uzņēmuma katlu mājām elektrības traucējumi nav bijuši. Taču, ja bez elektrības paliek daudzstāvu māja, tad apstājas cirkulācijas sūknis un tādā gadījumā nevar tikt nodrošināta ne apkure, ne arī karstā ūdens piegāde.

Andris Siksnis bažas par pilsētas enerģētisko drošību noraida: «Tehnoloģiski traucējumi mēdz gadīties pat vislabāk sakārtotajās un uzturētajās sistēmās, tādēļ dažādu iemeslu dēļ elektroapgādes traucējumi periodiski notiek it visur pasaulē.»

Pēdējā laikā šādi elektroenerģijas traucējumi Ventspils pusē notiek visai bieži. Jāatgādina, ka pavisam nesen, 8.novembra vakarā elektrības traucējumi vairākas stundas bija vērojami visā Ventspilī un arī novadā, kad mājokļos raustījās elektrība, bet pilnībā bez elektrības palika aptuveni 370 mājsaimniecības. Tajā reizē pie vainas bijis 20 kV līnijas balsta bojājums un vadiem šūpojoties vējā, notika vairāki secīgi īssavienojumi. Šos īssavienojumus uz Kurzemes ielas ar spēcīgu dzirksteļošanu un dobju zumēšanu gadījās redzēt vairākiem aculieciniekiem.

Bet vislielāko elektroenerģijas krīzi Ventspils piedzīvoja 2005. gada 9. janvāra orkāna laikā, kad bez elektrības gandrīz diennakti palika pilnīgi visa pilsēta. Toreiz pilsētā uz laiku nebija iespējams nodrošināt arī ūdensapgādi un siltumapgādi, bet vislielāko paniku radīja baumas, ka gaisā var uziet Ventamonjaks. Vēlāk Ventamonjaks iegādājās ģeneratoru elektroenerģijas nodrošināšanai ārkārtas situācijās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: