Lai veicinātu bērnu un jauniešu interesi par mūsdienu literatūru, sekmētu grāmatu lasīšanu, iepazīšanos ar aktuālāko bērnu, pusaudžu un jauniešu grāmatniecībā, rosinātu interesi par novada kultūrvēsturi un vēsturi H. Dorbes muzejs aizsāk jaunu pasākumu ciklu „Muzejā viesi”, kura ietvaros nodrošinās bērniem, pusaudžiem un jauniešiem iespējas tikties ar mūsdienu populārajiem autoriem.

Kā pirmā tikšanās šai pasākumu ciklā notiks ar pazīstamo bērnu grāmatu ilustratori Anitu Paegli. Šī tikšanās mazajiem lasītājiem no Ventspils 1. pamatskolas ļaus no jauna ieraudzīt Herberta Dorbes bērnu dzejoļu grāmatu „Pelītes mācība” (1986), kuru māksliniece ilustrējusi. Grāmatu joprojām izmanto pedagogi mācību darbā gan Ventspilī, gan citviet Latvijā. Uzvedumu pēc grāmatas „Pelītes mācība” motīviem 2012. gadā izveidoja Pastendes (Talsu novads) pirmsskolas izglītības iestāde „Ķipars”. Uzvedumu izrādīja Pastendē, divas reizes Ventspilī – Livonijas ordeņa pilī un Ventspils Jaunrades namā.

Bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle kopš 1981. gada, kad sākās mākslinieces sadarbība ar izdevniecību Liesma un vēlāk izdevniecību Sprīdītis, konsekventi kopusi savu, unikālu un neatkārtojamu ilustrāciju stilu. Kopumā māksliniece ilustrējusi 25 grāmatas, starp kurām ievērojamu vietu ieņem Māras Cielēnas un Jāņa Baltvilka oriģināldarbi. Anita Paegle ir viena no Jāņa Baltvilka balvas dibinātājām. Viņa piedalījusies III un IV Starptautiskajā Grāmatu grafikas triennālē Viļņā, Bratislavas ilustrāciju biennālēs 1999. un 2001. gados, Eiropas ilustrāciju biennālē Japānā (2001) un I, II un III Tallinas ilustrāciju triennālē Igaunijā, kur 2003. gadā saņēmusi diplomu par ilustrācijām M. Cielēnas grāmatai Kad karaliene bij Rīgā (R.: Jāņa Rozes apgāds, 2001). Anitai Paeglei bijušas vienpadsmit personālizstādes Latvijā, Francijā, Polijā, Itālijā un Čehijā. 2006. gadā kā unikāls notikums vērtējama personālizstāde Klusuma orķestris Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā. Šī izstāde bija skatāma arī Krievijas Nacionālajā bibliotēkā St.Pēterburgā, Krievijā 2008. gadā.

Tikšanās ciklā „Muzejā viesi” ar mākslinieci Anitu Paegli rakstnieka H.Dorbes muzejā 26.maijā plkst.12.00. Cikls „Muzejā viesi” notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: