Ventspils bibliotēka kopā ar citām Latvijas bibliotēkām, arhīviem, muzejiem un privātpersonām īsteno Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālās bibliotēkas projektu „Zudusī Latvija”.

Projekta mērķis ir apkopot vienotu informāciju par vēstures gaitā zaudētām Latvijas kultūrvēsturiskām vērtībām. Projektu „Zudusī Latvija” veido digitalizētas atklātnes un fotogrāfijas, kurās attēloti Latvijas arhitektūras un mākslas pieminekļi, sabiedriskas un saimnieciskas ēkas - objekti, kuri laika gaitā sagrauti vai izpostīti un vairs nav apskatāmi, vai arī  radikāli mainījušies.

Līdzās ēkām projekta realizētājus interesē arī vide- līkumotie ceļi ar baltajiem ceļa stabiņiem, vējdzirnavas un ūdensdzirnavas, šaursliežu dzelzceļš ar staciju ēkām, cilvēki un zudušie amati - plostnieki, linu apstrādātāji, labības kūlēji, kā arī attēli, kuros fiksēti nozīmīgi notikumi, dažādi svētki, svinības.

Projektā iekļautie digitalizētie materiāli sniedz gan vizuālu informāciju, gan teksta informāciju par tajos redzamajiem objektiem, gan ģeogrāfisko informāciju par attēloto objektu atrašanās vietu Latvijas kartē.

Ventspils bibliotēka projekta digitālās vietnes veidošanā izmanto materiālus no ventspilnieku Normunda Rozenberga un Ilgas Vinciunes privātkolekcijām, bet projektā var iesaistīties ikviens, jo katra pagājušajā gadsimtā veidotā atklātne vai fotoattēls un informācija par tajā attēloto, var papildināt, bagātināt un dažādot projektu „Zudusī Latvija”.

Aicinām atbalstīt projektu „Zudusī Latvija” kļūstot par sadarbības partneri! Katra fotogrāfija vai atklātne noderēs projekta kolekcijas satura veidošanā un ļaus arī citiem iepazīt Latvijas kultūrvēsturi un tās vērtības.

Materiālus lūdzam nest uz Ventspils Galveno bibliotēku, Akmeņu ielā 2, bibliotēkas vadītājai Astrai Pumpurai, tālrunis 63623598.

Izmantotie materiāli pēc to digitālas apstrādes tiks atdoti īpašniekiem, bet pie katra projektā iekļautā materiāla būs informācija par to, kādā kolekcijā atrodas oriģināls.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: