Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 19.aprīlī plkst.17:30 ciklā Vēstures otrdiena vēsturniece Stella Lindenberga stāstīs par veikaliem un darbnīcām Ventspilī.

“Zināt, kas ir supermārkets? /Siļķes, rozīnes un parkets!”, tā rakstījis satīriķis Valdis Artavs pagājušā gadsimta beigās, kad tādi lielveikali parādījās arī pie mums. Tomēr lieli un moderni veikali Ventspilī bijuši visos laikos. 20. gs. 20.-30. gados tāds noteikti bija Ignata Openheima elektropreču veikals Kuldīgas ielā, kur tika uzstādīta pirmā gaismas reklāma pilsētā. Un par lielveikalu varēja saukt arī 1962. gadā uzcelto universālveikalu “Kosmoss”. Bet prasīgāki un smalkāki ļaudis dzīvei nepieciešamo pasūtīja pie amatniekiem. Starp citu: ja bostona* vilnas vīriešu uzvalks maksā apmēram pusi no kvalificēta galdnieka algas – tie ir labi vai slikti laiki? Par to būs saruna muzeja otrdienā – veikali un darbnīcas Ventspilī 20. gs. pirmajā pusē.

Ieeja- EUR1,10

*Augstas kvalitātes vilnas audums uzvalkiem

Ciklā Vēstures otrdiena par Ventspils veikaliem un darbnīcām 20.gs. I pusē stāsta Stella Lindenberga.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    reku 14.04.2016, 18:36:45

    ...bostona vilnas vīriešu uzvalks maksā apmēram pusi no kvalificēta galdnieka algas...
    Protams,ka tie bij labi laiki.Pirmkārt jau tā paša ancuka kvalitāte.Otrkārt,cilvēkiem bija cita attieksme pret apģērbu,tas tika saudzēts un kopts,lai kalpotu iespējami ilgāk.Kad bija vairāk apnēsāts,varēja pie skrodera par ne pārāk lielu samaksu pāršūt,apgriežot audumu uz otru pusi.
    Un jāņem vērā,ka toreiz uzvalks vīrietim bija vienīgais apģērbs iziešanai.

  • -1
    Kuršu skaistule 15.04.2016, 13:24:37

    Ļaudis ir mainījušies un līdz ar viņiem izpratne par to, kas ir vērtīgs un kas nav. Bet nav mainījies teiciens - skopais maksā divreiz. Tāpēc vienmēr ir labāk pirkt īstas lietas. Jā, tās ir dārgākas, un pārsvarā arī kalpo ilgāk, izskatās labāk utt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: