11. aprīļa rīts Ventspils Centra sākumskolā sākās ar lielu rosību, jo skolas pagalmā uzstādītajā siltumnīcā tika uzsākti stādīšanas un sēšanas darbi. 2.b un 3.a klases audzēkņi bija pirmie, kuri čakli un ar lielu prieku veica šos darbiņus.

Pirms iešanas uz siltumnīcu sākumskolas skolotāja Līga Nēliusa jautāja bērniem, vai viņi būs atbildīgi dārznieki, uz ko bērni vienbalsīgi atbildēja ar skaļu: jā! Un stādīšanas un sēšanas darbi varēja sākties. Lielākos un mazākos podiņos tika sēti puķuzirnīši, lefkojas, samtenes un citas puķes, lapu salāti, redīsi, kā arī stādīti gurķi, tomāti, sīpoli un citi dārzeņi.

„Tā kā siltumnīca nav ļoti liela, sākumā visu sēsim un stādīsim kastēs. Katrai klasei ir iedalīta sava vietiņa, kur bērni novietos savas kastes un podiņus ar iestādīto un iesēto,” stāsta Ventspils Centra sākumskolas direktore Ilze Butkus.

„Plānot jau var visu ko, galvenais ir sākt un tad jau redzēsim, kā mums veiksies. Siltumnīcā bērni paši varēs redzēt, kā puķes un dārzeņi aug. Iekārtosim burtnīcu, un dienā 3 – 4 dežuranti no klases ies uz siltumnīcu apskatīt un pierakstīt, ko ir novērojuši, lai pēc tam to atstāstītu arī saviem klasesbiedriem,” stāsta Centra sākumskolas skolotāja Līga Nēliusa.

Arī bērni novērtē šādu iespēju padarboties, jo nu varēs stādīt un sēt ne tikai kastītēs, kas tiek novietotas klasē uz palodzēm, bet īstā siltumnīcā. Agnese no Centra sākumskolas 3.a klases :” Laukā mēs neesam stādījuši, bet skolā uz palodzes gan. Šī ideja man ļoti patīk, galvenais, ka beigās var kaut ko apēst. Nevaru sagaidīt galarezultātu!” Savukārt Toms no 2.b klases priecājas, ka ir iesējis puķuzirnīšus, jo tie viņam ļoti patīkot. Šī neesot bijusi pirmā reize, kad Toms iesaistījies šādos darbos, jo laukos pie vecmāmiņas viņš stādīšanas un sēšanas darbos esot liels palīgs.

Kad visi darbiņi bija pabeigti, bērni novēlēja puķēm un dārzeņiem augt ātri un smuki. Bet sākumskolas skolotāja Anita Gaile atzina, ka „bērnu entuziasms bija milzīgs jau piektdien, kad sākām par šiem darbiem runāt un katrs izgatavojām savus vārdiņus, kurus pievienot podiņos pie stādiņiem. 2.b klase katrs savā podiņā iesēja puķes, bet kopējās kastēs – dārzeņus, kurus kopā arī nobaudīs. Mēs ļoti ceram, ka uz liecību izdošanu mums būs savs lociņš un salātiņš, un mēs varēsim sagatavot salātu bļodu.”

Projektu vadītāja, sertificēta ainavu tehniķe – darbu vadītāja Daiva Sprudzāne konsultēja skolu siltumnīcas iegādes procesā, kā arī firma „Galantus” nodrošināja skolas siltumnīcu ar melnzemi. Savukārt katras klases vecāki bērnus atbalstījuši, iegādājoties sēklas.

Apskati FOTO!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: