Starptautiskā Baltijas baleta festivāla "No klasikas līdz avangardam" ietvaros 30. aprīlī plkst. 19:00 Ventspilī, teātra namā "Jūras vārti" viesosies Igaunijas dejas kompānija "Sa Teater Vanemuin" ar divām baleta izrādēm "Getsbijs" un "La Dolce Vita".

"La Dolce Vita" horeogrāfs itālis Džordžo Madia (Giorgio Madia) iedvesmu smēlies no Frederiko Fellini filmām, ar kurām kopā uzaudzis. Līdz ar to, pēc paša horeogrāfa domām, tas ir tikai likumsakarīgi radīt baleta iestudējumu Fellini jutekliski  ironiskā garā.

Savukārt, horeogrāfs Silas Subbs (Silass Stubss) izrādā "Getsbijs" aizved skatītāju  20. gs. divdesmito gadu "Amerikāņu sapņa" spožajā pasaulē. Izrādi caurvij smalka ironija un humors, optimisms un skumjas.

Teātris "Vanemuine" ir vecākais teātris Igaunijā. Tas dibināts Tartu 1870. gadā un ir pirmais profesionālais, triju žanru teātris, kurā skatāmas gan operas, operetes, mūzikli, gan klasiskais un modernais balets, gan teātra izrādes. Teātrī strādā vairāk nekā 350 cilvēku – tostarp baleta trupa ar ļoti starptautisku sastāvu un liels simfoniskais orķestris.

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls "No klasikas līdz avangardam" ir vienīgais baleta notikums Latvijā, kas skatītājiem piedāvā pasaules klases dejotāju, horeogrāfu, baleta teātru un kompāniju priekšnesumus, apvienojot klasiskās tradīcijas ar laikmetīgu skatījumu.

Silass Stubs, baleta izrādes Gatsby horeogrāfs:
caur deju attēlot sarežģītas personības


Kādi bija galvenie šķēršļi un izaicinājumi, iestudējot baleta izrādi Gatsby?

- Visgrūtāk bija izdomāt, kā vislabāk šo stāstu attēlot dejā. Nolēmu, ka neattēlošu katru ainu, bet izvēlējos vienu notikumu, ap kuru veidot izrādi. Mani visvairāk uzrunāja detalizēti aprakstītie 1920. gadu tēli un notikumi. Ļoti intriģēja galveno varoņu domāšana un uzvedība. Tās ir sarežģītas, un grūtākais bija attēlot to caur dejotāju savstarpējām attiecībām. Bet diskusijas ar dejotājiem atviegloja šo uzdevumu, spējām atrast vajadzīgās kustības, kas atainotu emocijas.


Mare Tominga, Vanemuines teātra vadītāja:
iespēja aizmirsties no realitātes


Izrādes La Dolce Vita horeogrāfs iedvesmojies no Federiko Fellīni filmām, no kā iedvesmosies skatītājs?
– Kurš gan negribētu aizmirsties no problēmām nomāktās realitātes? Izrādes apmeklētājiem būs iespēja pasapņot, aizdomāties, baudīt Nino Rotas mūziku un ļauties Džordžo Madias fantāzijām. Mūzika, stils, baudāmā pašironija ir tas, ar ko Džordžo Madia pārsteigs publiku.


Starptautiskais Baltijas baleta festivāls norit jau 20. gadu. Cik nozīmīgs šis pasākums ir Igaunijā?

- Igaunijā nu jau starp mūsdienu deju un baletu ir liekama vienādības zīme. Moderno deju izpilda mazākas trupas un eksperimentālie teātri, kas rada jaunas deju formas un cenšas tās apvienot ar tradicionālo deju. Igaunijā ir vairākas profesionālas baleta skolas un studijas. Lai popularizētu populāro deju kultūru, tiek iesaistīta televīzija un dažādi mediju pārstāvji. Igaunijas Nacionālās operas un Vanemuines teātra trupas ik sezonu sarūpē programmas, kas publikai arvien vairāk palīdz izprast deju un tās vērtību.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: