Mārtiņdienā latviešu tradīcijās sākas maskošanās laiks, tādēļ 8. novembrī koncertā būs iespēja uzzināt vairāk par maskošanās rituālu, kā arī gada tumšākajā laikā smelties spēku un ticību gaismai, klausoties «Dārdu» un Ingas Karpičas dziesmās.

Koncertā, kas notiks sestdien, 8. novembrī plkst. 16.00 Ventspils Teātra namā «Jūras vārti», varēs baudīt enerģiskās folkgrupas DĀRDI sniegumu un Ingas Karpičas dvēselisko dziedājumu. Savukārt ar stāstiem par latviešu tradicionālajām maskām gada ritam cauri vedīs Ventspils teātra aktieris Raimonds Feldmanis.

 

No sirds radītas lietas veiksmīgi iziet tautās. Latvijā cilvēki aizvien vairāk tādas novērtē. To apliecina pieprasījums pēc reģionos izdotajām grāmatām. Jau trīs gadus visā Latvijā iemīļotus izdevumus rada arī ventspilniece Ilze Meiere. Viņa kopā ar domubiedriem iepriekš izdevusi vienu no Latvijā pirktākajām folkloras grāmatām - SPĒKA DZIESMAS.Šogad tapuši nākamie izdevumi – Astroloģiskais sienas kalendārs, kā arī noslēpumainais maiju kalendārs VISS IR VIENS. Kalendāri jau ir Ventspilī, gaidot atvēršanas svētkus, uz tiem lēnām žūst tipogrāfijas «tinte».

 

Latvijas Astrologu asociācijas 2. prezidentes Gitas Priedes sagatavotais sienas kalendārs ir unikāls ar to, ka katram gada mēnesim māksliniece Sandra Sabīne Jaundāldere zodiaka zīmju vietā radījusi kādu no latviešu tradicionālajām maskām. Tam uz vāka likts Riharda Valtera spēcīgais gleznojums - Dieviņš. Savukārt par maskām un latvieša gada ritējumu tajā skaidrojumu devusi latviskās dzīvesziņas zinātāja Gunta Saule. Otrs ir galda kalendārs, kuru gaida tie, kas jau atklājuši noslēpumainā maiju kalendāra spēku. Tā izveidē sadarbojušās četras jaunās mākslinieces - Santagora, Olga Bogdanoviča, Dagne Ventiņa, kā arī dizainere Līga Delvere.

 

Par tradīciju Ventspilī kļuvuši arī izdevumu atvēršanas svētki, kuros iespēja satikties arī ar autoriem. Šogad tie iekrīt Mārtiņos – laikā, kas latviešu tradīcijā ir brīdis gada ritējumā, kad sākās maskošanās.

 

Biļetes būs iespējams iegādāties arī pirms koncerta «Jūras vārtu» kasē.

Ieejas maksa pasākumā ir 1,40 eiro.

 

Pasākumu atbalsta: Ventspils pilsētas dome, RE:TV, AS «Diāna», SIA «Amruta», SIA «Ventas Balss», SIA «Hercoga druka» un SIA «Ventspils Radio».

 

Koncerts būs vērojams arī Latvijas Reģionālajā televīzijā valsts svētku nedēļas programmā 15.11.2014 plkst. 18:00.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: