Pirmdien, 10. novembrī, plkst. 16.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās mākslinieces Laimdotas Junkaras darbu izstādi “Mājās”.

Izstādes norises laika izvēle nav nejauša, jo novembrī, šajā ar valstiski nozīmīgiem svētkiem un atceres dienām bagātajā mēnesī, iederas vispārējai noskaņai un pārdomām atbilstoša izstāde, kas veltīta piederības sajūtai, tautas atmiņai, pašapziņai, mājīgumam: krāsainas pārdomas par šīm vērtībām.

 

Izstādes nosaukums “Mājās” dots, izvēloties gleznu “Nāc mājās...” (2012) kā izstādes kopnoskaņas elementu, tam pievienojot darbus ar pazīstamiem mājīguma elementiem (pavards, mūrītis, malka, sīpolu pīne, maize), atmiņas par veco amatnieku darbu (mūrētas sienas, māju drupas, sens bruģis). Izstādi papildina vairāki dabas un folkloras noskaņās tapuši darbi ar filozofisku saturu. Autore attīsta un turpina izkopt sev tuvu tematiku, kas sakņojas dzimtās zemes krāsās un tēlos.

 

Eksponēšanai izvēlēti 24 darbi, pamatā 2014. gadā tapušie. Te redzama tikai daļa no šogad gleznotajiem, bet autore gatavojas personālizstādei 2015. gada pavasarī Ventspils Livonijas ordeņa pilī.

 

Laimdota Junkara dzimusi 1951. gadā Rīgā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju. Mākslas maģistre, Latvijas Mākslinieku savienības biedre. No 1979. gada dzīvo Ugālē. Daudzus gadus mācījusi kultūras vēsturi Ugāles vidusskolā. Pašlaik māca gleznošanu Ugāles mūzikas un mākslas skolā, vada Ugāles mākslas studiju.

 

Ventspilī māksliniecei bijušas vairākas personālizstādes - Vēstures muzejā, Livonijas ordeņa pilī, Brīvdabas muzejā, Dorbes muzejā, Amatu mājā, teātra namā “Jūras vārti”, vairākkārt Galvenajā bibliotēkā, Pārventas bibliotēkā un citviet. Personālizstādes bijušas arī Rīgā un darbi eksponēti ārvalstīs (Lietuvā, ASV). Laimdotas Junkaras darbi atrodas arī muzejos un privātkolekcijās.

 

Māksliniecei tuvas vairākas tehnikas: akvarelis, eļļa, pastelis, akrils. Laimdota Junkara glezno lauku un pilsētas ainavas, klusās dabas, portretus. Pazīstama ar sīpolu pīņu motīvu.

 

Laimdota Junkara zināma kā aktīva novadpētniece. Tapušas grāmatas par Ugāles un Piltenes novadu pagātni - “Ugāles pagasta stāsti”, “Rāpatu grāmata”, “Dzīve pie Ventas Piltenes pagastā un kaimiņos”. Līdzautore grāmatām par Ventspils novada Atmodas laika vēsturi, par Ventspils novada medicīnas vēsturi, dzejoļu krājuma “Uz atkal redzēšanos. Putniņu Krists” sastādītāja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: