Ceturtdien, 23. oktobrī, plkst. 19.00 Kultūras centrā ikviens aicināts uz koncertu „Čells un latvieši”, kurā muzicēs čellists Ēriks Kiršfelds un pianiste Herta Hansena.

Programmā izskanēs Maijas Einfeldes, Ērika Ešenvalda, Rolanda Kronlaka, Tālivalža Ķeniņa, Lindas Leimanes, Pētera Plakida un Pētera Vaska skaņdarbi.

 

Vairākus gadus muzicējis pie orķestra „Kremerata Baltica”čellu pirmās pults, Ēriks Kiršfelds jau kādu laiku noenkurojies Liepājas krastos un ir Liepājas Simfoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistars. Viņš allaž aktīvi piedalījies arī dažādos instrumentālos ansambļos. Šajā kamermūzikas programmā ar savu instrumentu Ēriks gremdēsies latviešu komponistu emocionāli un stilistiski daudzšķautņainajos skaņu rakstos.

 

Nozīmīgu pienesumu soločella repertuāram latviešu mūzikā pēdējā divdesmitgadē devuši vairāki komponisti: elektroniski pārveidojot, basģitārai čella silto tembru tuvinājuši Linda Leimane un Ēriks Ešenvalds, mirdzošus, mažorīgus flažoletus savā jaunākajā veikumā čellam un klavierēm atradusi Maija Einfelde, savukārt Rolanda Kronlaka vīziju čellam pirmo reizi dzirdēsim tikai koncertā. Līdzās visjaunākajām partitūrām programmā būs arī Pētera Vaska un Tālivalža Ķeniņa sacerējumi čellam, kas jau dēvējami par klasiku.

 

Koncertu papildinās mūzikas iedvesmots un režisores Zanes Kreicbergas risināts vizuālais stāsts, savukārt pie klavierēm muzicēs Lielās mūzikas balvas laureāte kategorijā par izcilu darbu ansamblī – pianiste Herta Hansena.

 

Rudens kamermūzikas festivāls ir nozīmīgākais un tradīcijām bagātākais kamermūzikas festivāls Latvijā, kas, sākoties rudens/ziemas koncertsezonai, notiek Rīgā un citās Latvijas pilsētās kopš 1993. gada. Festivāla moto ir tête-à-tête, kas tulkojumā no franču valodas nozīmē 'zem četrām acīm' jeb 'saruna divatā', tā norādot uz kamermuzicēšanas intīmo gaisotni un pavisam īpašo dialogu, kas šajā mūzikas jomā veidojas starp mūziķiem un klausītājiem.

 

Festivāls kamermūzikas mīļotājiem piedāvā stilistiski visdažādākās programmas no klasikas līdz džezam, kā arī inovatīvus, dažādu mākslu sintēzē veidotus projektus ar netradicionālu koncertu pasniegšanas veidu. Festivālā uzstājas labākie pašmāju solisti un kameransambļi, kā arī spilgti viesmākslinieki un mūziķu apvienības ar pasaules vārdu. No 2008. gada festivāla patrons ir viens no Latvijas mūzikas jomas dižvīriem Pēteris Vasks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: