Informācija par iespējamo balsu pirkšanu Latgalē, lai panāktu "Vienotības" pārstāvja Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā, var nopietni ietekmēt jaunās valdības veidošanas gaitu, jo rodas jautājums, vai "Vienotībai" ir morālas tiesības veidot jauno valdību.

Tādu viedokli preses konferencē atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāts Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Situācija ar valdības veidošanu pašlaik nav viennozīmīga un vienkārša, jo pastāv aizdomas par balsu pirkšanu, atzina Lembergs. "Jautājums ir tāds, vai viņiem ["Vienotībai"] ir morālas tiesības šobrīd veidot valdību un vai vispār visai "Vienotības" frakcijai nevajag nolikt deputāta mandātus, jo faktiski balsu pirkšana no politiķu puses ir vislielākais noziegums," atzina Lembergs. Turklāt, ja informācija par balsu pirkšanu apstiprināsies, šis gadījums būšot nopietnāks nekā situācija ar 9. Saeimas deputātu Juri Boldānu, kurš iepriekš tiesāts par Saeimas vēlēšanu rezultātu viltošanu Balvu rajona Kubulu pagastā, jo atšķirībā no tolaik maz zināmā Boldāna, Zaķis ir vadošs "Vienotības" politiķis, kurš vadījis "Vienotības" Saeimas frakciju, uzsvēra Lembergs.

"Sarunas par koalīcijas veidošanu ir biklas. Droši vien savas, arī būtiskas korekcijas var ienest jautājums par iespējamo balsu pirkšanu un "Vienotības" tiesībām [veidot valdību] šajā sakarā, bet tas vēl ir jādomā, jāizvērtē. Pēc manām domām, galvenais tomēr ir tie darāmie darbi, kas tieši saistīti ar nākamā gada budžetu," atzina Lembergs.

"Es neizslēdzu, ka varbūt ir iespējamas ārkārtas vēlēšanas. Ja "Vienotībā" visi noliktu mandātus, varbūt ir jēga izsludināt ārkārtas vēlēšanas, jo balsu pirkšana ir pamats tam. Tad varbūt tas spēku salikums varētu būt cits," atzina Lembergs.

Ja valdības koalīciju veidos "Vienotība", ZZS un nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), nav pamata uzskatīt, ka tā būs tāda pati kā iepriekšējā koalīcija, uzsvēra Lembergs.

"Runājot par iespējamo koalīciju no šīm trim partijām, tā nav iepriekšējā koalīcija. Tās ir pilnīgas muļķības. Iepriekšējā koalīcijā bija četras partijas, tai skaitā Reformu partija (RP), kuras "zieds" ieplūda "Vienotībā". Ja "Vienotībai" un RP kopā bija 43 balsis, tad tagad "Vienotībai" ir tikai 23 vietas Saeimā. Tā ir pilnīgi cita koalīcija," uzsvēra Lembergs.

"Ja ar 43 balsīm "Vienotība" un "zatleristi" varēja diktēt noteikumus, kā viņiem iegribējās gan nacionālajai apvienībai, gan ZZS, faktiski traucējot realizēt savu programmu, tad pašlaik tāds variants vairs nav iespējams," norādīja Lembergs, piebilstot, ka jaunajā parlamentā nacionālajai apvienībai būs par trim balsīm vairāk, bet ZZS - par astoņām balsīm vairāk nekā 11.Saeimā. Lembergs nesaskata arī lielas ideoloģiskas domstarpības, kāpēc ZZS nevarētu sadarboties ar Latvijas Reģionu apvienību un Ingunas Sudrabas vadīto partiju "No sirds Latvijai".

Komentējot teorētisku iespēju valdības veidošanu uzņemties ZZS ar Lembergu kā premjeru vadībā, Ventspils mērs norādīja, ka tam būtu nepieciešams ļoti spēcīgs koalīcijas partneru atbalsts. "Ja runājam par mani, tad 21 ZZS balss Saeimā, no vienas puses, protams, ir labi, bet patstāvīgi, enerģiski un efektīvi strādāt ar tādu vairākumu ir grūti. Es saprotu, ka gan "Vienotība" gan nacionālā apvienība pie tik salīdzinoši maz balsīm centīsies mani iznīcināt kā premjeru," atzina Lembergs. Situācija Lembergam kā iespējamajam premjeram būtu labvēlīgāka, ja ZZS Saeimā būtu vismaz 35-40 balsis, atzina Ventspils mērs.

ZZS neapsverot iespējas veidot valdību, pieaicinot Saeimas vēlēšanās uzvarējušo sociāldemokrātisko partiju "Saskaņa". "Tāds variants netiek izskatīts, jo ZZS arī tagad ir koalīcijā, un sadarbība ar [Ministru prezidenti Laimdotu] Straujumu (V) ir izveidojusies," norādīja Lembergs.

"Ja vienotība un nacionālā apvienība saka, ka viņiem premjere ir Straujuma, tad meklēt ZZS balsis kopā ar "Saskaņu" šajos apstākļos nav pareizi, bet ar divām nelielajām partijām, kuras ir pilnīgi jaunas un nav nostabilizējušās un kurām vēl jāpierāda sava dzīvotspēja, īpaši Sudrabas partijai, - tas arī nav nopietni," atzina Lembergs.

"Jāsaka godīgi, ka lielākā daļa no ZZS vēlētājiem šobrīd neatbalstītu šādas koalīcijas veidošanu [ar "Saskaņu"], un ZZS jārēķinās ar savu vēlētāju viedokli," atzina Lembergs, vienlaikus uzsverot, ka "Saskaņu" nevajadzētu pastumt malā no politiskajiem procesiem.

"Man šķiet, ka virknē gadījumu "Saskaņa" pieļāva politiskas kļūdas, kas lielā daļā pilsoniskās sabiedrības radīja šaubas, bet tas nenozīmē ka viņiem Saeimā nevarētu iedot amatus," atzina Lembergs. Viņaprāt, "Saskaņas" pārstāvji varētu vadīt Saeimas komisijas. "Manis pēc, arī Saeimas prezidiju viņi varētu vadīt. Viņi noteikti ir jāiesaista valsts pārvaldē," atzina Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: