Atzīmējot 20 gadu dibināšanas jubileju, biedrība Grafikas kamera piedāvā grafikas izstādi REFRESH, kas ļauj no jauna atklāt grafikas pasaules šarmu. Izstāde būs apskatāma teātra namā Jūras vārti no 30. septembra līdz 3. novembrim.

Kā vēsta vārda REFRESH tulkojums, tas nozīmē atsvaidzināt, atspirdzināt, veldzēt un atspirdzināties. Arī izstādes organizatori piedāvā šajā izstādē atjaunot savus priekšstatus par grafiku un gūt jaunus, svaigus iespaidus. Ekspozīcija tiks veidota no grafikas darbu kolekcijas, kas uzkrāta savulaik Mākslas fonda eksperimentālajā grafikas darbnīcā, vēlāk biedrības Grafikas kamera apsaimniekotajā litogrāfijas darbnīcā Rīgā, 11. novembra krastmalā 35. Izstāde atklās, ka mākslas darbi, kas radīti 20. gadsimata 70-tajos un 80-tajos gados ir svaigi un aktuāli arī šodien, kad varam paskatīties uz tiem ar “citām acīm”.

Oforts, litogrāfija, linogriezums un citas grafikas tehnikas, iespējams kā neatpazīstami jēdzieni līdzās sietspiedei, digitālajai drukai un citiem novatoriskiem jaunās grafikas valodas instrumentiem. Andra Abiļeva, Ilmāra Blumberga, Vladislava Grišina, Imanta Krepica, Artūra Ņikitina un citu zināmu klasiķu darbi līdzās mazāk pazīstamiem autoriem.

Biedrības Grafikas kamera estampu (grafikas darbu) kolekcija ir unikāls krājums, kas vākts no 1961. gada un tiek papildināts līdz šim brīdim. Tas bez pārrāvuma atspoguļo visus māksliniekus, kuri kopš 1961. gada strādājuši LPSR mākslas fonda eksperimentālajā grafikas darbnīcā, kuras mantiniece šobrīd ir “Grafikas kamera”. Kolekcija apkopo visus darbus, kas tapuši šajā periodā – tiek uzkrāts viens novilkums no katra darba, kas top darbnīcā. Tādējādi Grafikas kameras krājums dokumentē gan latviešu padomju grafiku, no 1961. gada līdz neatkarības atgūšanai, gan postpadomju perioda grafiku – līdz pat 2014. gadam.

Biedrība Grafikas kamera ir radoša organizācija, kas apvieno profesionālus māksliniekus, kuri strādā grafikas tehnikās. Biedrība dibināta 1994. gadā un tās galvenais mērķis ir popularizēt grafikas mākslu, veicināt tās attīstību. Biedrība regulāri rīko grafikas izstādes, kurās aicināti piedalīties ne tikai „Grafikas kameras” biedri, bet ikviens Latvijas grafiķis. Izstādes notiek gan Rīgā, gan citās Latvijas pilsētās. Izstādes kuratore Ieva Nagliņa.

Ieeja bez maksas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: