Sestdien no plkst. 14.00 līdz 17.00 Ventspilī, Amatu mājā, norisināsies pasākums “Līvu sestdiena”.

 “Līvu sestdiena” būs noslēdzošais projekta “Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” pasākums, kura laikā tā dalībnieki atrādīs divās nedēļās apgūto: stāstīs lībiešu valodas nodarbību laikā pie pasniedzējas Zojas Sīles iemācītos stāstus, dziedās pie lībiešu dziesmu zinātājas Andas Fišeres apgūtās dziesmas un rādīs rotaļu un deju soļus, kas apgūti pie Ventspils danču kluba vadītāja Venta Priedoliņa, kā arī sestdien būs iespējams noklausīties Edgara Sīļa sagatavoto stāstījumu par lībiešu kultūras attīstības veicinātāju Jāni Princi un Prinču dzimtu.

“Līvu sestdienas” programmu kuplinās Ventspils lībiešu ansamblis “Rāndalist” un sieviešu koris “Lība”, kā arī ciemos solījies ierasties ansamblis “Līvlist” no Rīgas, lai dziesmās atdzīvinātu lībiešu valodas skanējumu un sniegtu ieskatu lībiešu tautas kultūrā un tradīcijās.

Projekta „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” ietvaros no šī gada 5. līdz 15. oktobrim Ventspilī, Amatu mājā, notika lībiešu valodas, kultūrvēstures un tradīciju apmācība.

Šo nedēļu laikā ikviens interesents varēja apgūt lībiešu valodas skanējumu pie pasniedzējas Zojas Sīles, kā arī klausīties stāstījumos par lībiešu vēsturi, kultūru un tradīcijām, ko bija sagatavojis lībiešu vēstures un kultūras pārzinātājs Edgars Sīlis. 

Lai valodas mācīšanās procesu padarītu interesantāku, mācību laikā projekta dalībnieki mācījās stāstus lībiešu valodā no Pētera Damberga grāmatas, bet apgūstot lībiešu kultūrvēsturi tika stāstīts gan par lībiešu nacionālajiem ēdieniem, gan tautas tērpa valkāšanas tradīcijām, gan runāts par stiprām lībiešu dzimtām Ventspils apkaimē.

Lībiešu valodas nedēļā lībiešu tautasdziesmas dziedāja un citiem mācīja Līvu savienības Ventspils nodaļas vadītāja un Ventspils lībiešu ansambļa „Rāndalist” dalībniece Ausma Ernestovska un lībiešu dziesmu pārzinātāja Anda Fišere. Savukārt lībiešu rotaļas un deju soļus ierādīja Ventspils danču kluba vadītājs Vents Priedoliņš.

Projekta „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” īstenošanā palīdzību sniedza un pasākumu norisi atbalstīja Ventspils muzeja direktore Margarita Marcinkeviča, Amatu mājas vadītāja Ingūna Heinrihsone um muzeja pedagoģe Līga Reitere.

Projekta „Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” īstenotājs ir nodibinājums „Līvu fonds”.

Projekts “Lībiešu valodas nedēļas Ventspilī” tiek īstenots ar Tieslietu ministrijas un Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: