Šodien plkst. 17.30 Vēstures otrdiena: Ventspils pilsētas 1915.-1916.gada naudas zīmes. Lekciju lasīs Dr.hist.Armands Vijups.

Ventspils muzejs nesen iegādājās pilnīgāko Ventspilī izlaisto papīra naudas zīmju kolekciju – 27 zīmes 1, 3, 5, 10, 20 un 50 kapeiku nominālvērtībā. Un tieši šie jaunieguvumiem būs veltīta Dr.hist. Armanda Vijupa lekcija.

Šādas naudas zīmes pilsētas pašvaldība laida apgrozībā Pirmā pasaules kara laikā 1915.-1916.gadā, kad Kurzemi jau bija okupējis ķeizariskās Vācijas karaspēks. Tobrīd, pilsētas pašvaldībai pildot savus pienākamus, dažādu pilsētas dzīvei nepieciešamu izdevumu segšanai katastrofāli trūka skaidras naudas.

Jelgavas pilsētas domnieki Ventspilij aizdeva 65 000 rubļus, bet kapeiku monētu vietā, kuras iedzīvotāji pietaupīja labākiem laikiem un kuru krājumus vairs nebija iespējams papildināt no Krievijas impērijas monētu kaltuvēm, Ventspils dome laida klajā papīra naudu 30 000 rubļu kopvērtībā.

Tās bija pilsētas parāda zīmes, kuras pašvaldība apņēmās izpirkt pēc kara beigām. Kara apstākļos to izskats bija visai pieticīgs – melnbalts teksts un vienkāršs attēls, ko veidoja pilsētas ģerbonis, klāja tikai naudas zīmes vienu pusi. Naudas zīmes otrā pusē tika uzspiests pilsētas zīmogs.

Būtiski ir tas, ka no visām 1915.-1919. gada pilsētu pašvaldību izlaistajām naudas zīmēm Ventspils nauda ir vismazāk saglabājusies un retākā. Tiem, kas izmantos savu Rudens abonementu vai tiem, kas iegādāsies to  no jauna, lai apmeklētu arī turpmākās Rudens abonementa lekcijas,  būs unikālā iespēja minētās naudas zīmes apskatīt bez digitālo tehnoloģiju klātbūtnes, tikai muzeja speciālistu ciešā tuvumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: