Liepājas Simfoniskais orķestris pavasara ziedoni gaidot, ir iestudējis „re mažorisku” Vīnes klasiķu programmu, kurā ietverta Volfganga Amadeja Mocarta „Hafnera serenāde” Re mažorā un Koncerts flautai ar orķestri Re mažorā, solo izpildījumu uzticot publikas iemīļotajai latviešu flautistei Ditai Krenbergai.

Koncerts notiks teātra namā Jūras vārti 20. martā plkst. 19.00.

Programmas otrajā daļā dzirdēsiet Jozefa Haidna Simfoniju Re mažorā.

Lucs Kēlers (Lutz Koehler) pašreiz ir Berlīnes Mākslu Universitātes profesors. Vairāk kā 25 gadus viņš ir bijis Eiropas Savienības Jauniešu simfoniskā orķestra direktors, Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas galvenais viesdiriģents un goda biedrs, Karaliskās Skotijas Mūzikas un teātra akadēmijas Glāzgovā goda diriģents, Minhenes starptautiskā mūzikas konkursa valdes priekšsēdētājs un Vācijas Mūzikas padomes goda loceklis, Hannoveres Mūzikas un teātra universitātes profesors.Kēlers mūzikas pasaulē pazīstams arī kā izcils fagotists, kurš veicis daudzus ierakstus un pasniedzis meistarklases visā pasaulē.

Dita Krenberga kā soliste uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Maskavas Filharmonijas orķestri un Maskavas Jauno kamerorķestri, Londonas Mozart Players orķestri, Zviedrijas kamerorķestri Musica Vitae u.c. Dažādu kamermūzikas ansambļu sastāvā Dita piedalījusies daudzos Eiropas festivālos.


2001. gadā, par izciliem skatuviskiem sasniegumiem, Dita Krenberga kļuva par Latvijas Lielās Mūzikas balvas ieguvēju.

 

Uz jautājumiem atbild flautiste Dita Krenberga.

Šoreiz ierodaties kā soliste un aiz muguras būs jūsu drošais balsts – Liepājas Simfoniskais orķestris Luca Kēlera vadībā. Vai flautas dziedājums labi saskan ar orķestra mūziku?

– Man ir liels prieks, ka uzstāšos kā soliste un kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, jo tas ir mans pirmais orķestris. Un, protams, īpaši priecājos par to, ka būs iespēja muzicēt kopā ar diriģentu Kēleru. Tā būs mana pirmā tikšanās ar viņu. Viņš ir liels klasiskās un Vīnes mūzikas interprets. Domāju, ka šī sadarbība man pašai varētu būt ļoti interesanta.

 

Raksturojiet koncerta noskaņu.

– Mocarta mūzika kopumā ir ārkārtīgi pozitīva, gaiša. Viņš nemīlēja flautu un tās mūziku. Acīmredzot viņa laikā flautistiem nebija tik labas meistarības un arī tādu instrumentu. Es vienmēr saku, ka mans uzdevums ir spēlēt tā un atskaņot Mocarta mūziku tā, lai autors, ja sēdētu zālē, būtu gandarīts un mainītu savas domas.

 

Ko jūs teiktu potenciālajiem apmeklētājiem, lai mudinātu atnākt?

Tā būs Vīnes klasika. Mūzika ir tik ārkārtīgi skaista, demokrātiska un uzlādējoša! Manuprāt, ir jābūt lielam klasikas nemīlētājam, lai nevēlētos dzirdēt Mocartu un Haidnu. Domāju, ka komponistu vārdi runā paši par sevi, arī tas, ka mūzika ir ļoti atbilstoša pavasara laikam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: