Rudens koncertu sesijas „Garšvielas” ietvaros, 7. decembrī plkst. 19:00 teātra namā "Jūras vārti" koncertēs grupa „Airtist” (Ungārija), izpildot savdabīgu, enerģētiski uzlādētu bītboksa un etno mūzikas programmu.

Grupā, kas dibināta 2006. gadā, darbojas Markus Meurer - austrāliešu nacionālā instrumenta didgeridoo spēlētājs, Áron Szilágyi – mūziķis, kurš spēlē varganu un ir Starptautiskās varganu apvienības valdes loceklis, kā arī bītboksa virtuozs un vairākkārtējs Ungārijas bītboksa čempions Döme.

 

Savas pastāvēšanas laikā, mūziķu apvienība piedalījusies dažādos festivālos un mūzikas pasākumos - “Sziget Festival” Budapeštā, “Namaste” Ibizā, “RhythmTree Fest and Bestival” Lielbritānijā, “Boom Fest” Portugālē, “Parkhause and Didge’n’Bass” Lielbritānijā, “La Machine du Moulin Rouge” Francijā un daudzos citos.

 

Lai gan “Airtist” radītās kompozīcijas atgādina elektronisko mūziku, tomēr skaņas veidošanai tiek izmantots tikai gaiss, atbilstoši mūzikas instrumenti un balss.

 

Intervija ar Grupas Airtist mūziķi Ārons Szilagji

 

Kā jūs raksturotu grupas muzicēšanas stilu?

– Spēlējam senus instrumentus – didžeridū, kas ir viens no senākajiem instrumentiem pasaulē un ko radījusi Austrālijas aborigēnu cilts, vargānu – tā saknes meklējamas Āzijā, to reiz izgatavoja no bambusa, bet tagad veido no metāla –, un bītboksu jeb ar muti radītās perkusijas, kuru cilvēki izmantoja jau sen, lai atdarinātu dabas skaņas. Bītbokss ir visjaunākais no tiem. Mūsu mūzika ir ļoti enerģiska un dinamiska, kaut arī tehniski to būtu iespējams izpildīt arī pirms 10 000 gadu. Mēs to saucam par organiskajiem ritmiem, jo neizmantojam nekādus efektus, sintezatoru vai datorus.

 

Kā iespējams radīt skaņu, kas atgādina elektronisko mūziku?

– Mēs katrs ļoti labi pārzinām savu instrumentu, arī bītboksu uzskatām par tādu. Cilvēkiem ir nepieciešams ritms, viņi vēlas izjust transa sajūtu. Bet, kad cilvēks izdzird mūsu radītos ritmus nevis no datoriem, bet no seniem mūzikas instrumentiem, klausītāju dziļākie instinkti iedarbojas un liek atdoties mūzikai. Mūsu radītā mūzika ir ļoti tieša un cilvēciska, tā plūst cauri klausītājiem.

 

Kā top jūsu skaņdarbi? Vai iedvesmojaties no senās tautas mūzikas?

– Visi trīs piedalāmies mūzikas radīšanas procesā. Iedvesmojamies no dažādiem mūzikas stiliem – sākot no tautas mūzikas un līdz pat elektroniskajai mūzikai un metālam. Radītajā mūzikā ir iekļautas mūsu idejas, sajūtas un emocijas.

 

Kā apguvāt šo instrumentu spēli?

– Didžeridū Austrālijā radīja aborigēnu cilts Yolngu Ziemeļu teritorijā. To tradicionāli izgatavo no eikaliptu kokiem. Markus kādu laiku dzīvoja kopā ar šo cilti, lai atklātu instrumenta oriģinālo izcelsmi un iemācītos autentiskās spēles prasmes no cilts vecākā. Vargāna vēsture arī iesniedzas 1000 gadu senā pagātnē Dienvidaustrumu Āzijā. Tas plaši izplatīts Vidusāzijā un arī Eiropā. Tos var izgatavot no bambusa, koka, vara, misiņa, tērauda. Protams, ar rokām izgatavotie instrumenti dod vislabāko skanējumu. Lielu ieguldījumu manā vargāna spēles prasmē ir devusi mana tēva Zoltana Szilagji padomi, jo viņš ir vispazīstamākais vargānu izgatavotājs pasaulē. Bītboksa pirmās apstiprinātās liecības par šādu muzicēšanu nāk no Indijas. Līdzīgs dziedājuma stils eksistēja arī Āfrikas cilšu vidū, tomēr mūsdienās pazīstamais bītbokss radās saistībā ar hiphopa kultūras attīstību ASV. Domē, kurš nāk no muzikālas ģimenes, regulāri piedalās tradicionālās, džeza un elektroniskās mūzikas projektos un ieguvis arī vairākas balvas Eiropas bītboksa skatuves mērogā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: