5. novembrī plkst. 15.00 Pārventas bibliotēkā atklās Edgara Vintera gleznu izstādi „...tiekties pretī gaismai”.

„Mans mērķis ir tiekties pretī gaismai, rādīt savās gleznās krāsas un noskaņas” tā savu glezniecību raksturo 1919. gadā dzimušais vecmeistars Edgars Vinters. Mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis, sniedzot Edgara Vintera darba vērtējumu, ierindo viņu latviešu izcilāko gleznotāju plejādē: „ Edgars Vinters vēlas ar savām gleznām atvērt cilvēkiem acis un sirdis, viņš grib parādīt, cik varenuma un skaistuma viņiem sniedz daba arī nebūtiskajā, neuzkrītošajā. Viņš izteiksmīgi parāda gaismas spēles dienas gaitā un gadalaiku mijā, mākoņu daudzveidību dažādos laika apstākļos, krāsu svaigumu pavasarī, piesātinātos krāsu toņus, siltai vasaras saulei apspīdot laukus un pļavas, spilgtās rudens krāsas, aukstumu, sīkstumu un skarbumu ziemas ainavā. Edgars Vinters nemeklē samākslotu kompozīciju. Vislabāk viņa nolūkam der lauku ceļš vai taciņa upes līkums, liektas līnijas novilktā robeža starp lauku un mežu, bet daži akmeņi taciņas malā – par postamentu, galdu, klinti.”

 

Meklējot atbildi uz jautājumu, kas ir māksla, gleznotājs ir radījis savu definīciju. Viņuprāt, tā ir darbība, kas ar savu instrumentu – skaņu, vārdu vai krāsu - rada pārdzīvojumu. Un veiksmīga kompozīcija ir mākslinieciskās izjūtas cēlonis, bet krāsu dominante – tās pārdzīvojuma atslēga.

 

Izstādes atklāšanā Ojārs Spārītis pievērsīsies vēl vienai Edgara Vintera daiļrades šķautnei- karavīra zīmējumiem un akvareļiem. No diplomdarba gatavošanas Latvijas Mākslas akadēmijā 1944. gada rudenī atrauto Edgaru Vinteru vardarbīgi rekrutēja vācu okupācijas armijā, bet pēc kara beigām jauno mākslinieku un daudzus viņa likteņa biedrus ieslodzīja padomju karagūstekņu nometnē. Gleznotājs Edgars Vinters ir saglabājis 167 zīmējumos un akvareļos fiksētos kara un gūsta laika iespaidus. Karavīra un gūstekņa gaitas atspoguļotas ainavās, sižetiskos zīmējumos un portretos un tās humānisma un mākslas valodā runā par traģiskiem pārdzīvojumiem, kurus mākslinieka talants pārradījis emocionālos attēlos.

 

Izstāde Pārventas bibliotēkā būs apskatāma līdz 7. decembrim.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: