No 26. aprīļa Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī ir apskatāma japāņu tradicionālajam dzērienam sakē un sakē traukiem veltīta izstāde Kanpai.

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī 25. aprīlī  tika atklāta izstāde Kanpai. Saturiski tas nozīmē to pašu, ko „Uz veselību!” – visizplatītāko japāņu tostu. Izstādes nosaukums atspoguļo tās saturu – pirmkārt tā veltīta tradicionālajam japāņu dzērienam sakē jeb nihonšū un traukiem, kas saistīti ar to lietošanu.

 

Visdažādākās formas sakē kausiņi, karafītes-tokuri, paliktņi sakē kausiņu novietošanai nav tikai ikdienas priekšmeti. Tie ir mazi mākslas darbi, kuros atspoguļojas japāņu estētiskie priekšstati, garīgā pasaule un tik pazīstamā japāņu spēja katru lietu veidot kā nelielu amatniecisku šedevru. Uz koka, porcelāna, māla un metāla sakē kausiņiem atveidoti dzīvnieki, augi, šinto reliģijas un budisma tēli… arī tanki, automašīnas, pūķi, zirgi, čūskas, zenītložmetēji utt. Šķiet, ka 19.-20. gs. sakē traukos aptvertas visas iespējamās dzīves jomas, jo tie šajā laikā izveidojās par savdabīgiem piemiņas priekšmetiem, ko dāvināja beidzot dienestu, vai sekmīgi startējot vēlēšanās, par piemiņu nozīmīgiem notikumiem dzīvē vai apmeklējot svētnīcu, kā arī atzīmējot šķietami visikdienišķāko gadadienu.

 

Izstādē skatāmi vairāk nekā 400 dažādi ar sakē saistīti priekšmeti, kas datējami ar 19.-20. gs., un to papildina japāņu kokgriezumi un arī krāšņas obi – japāņu sieviešu kimono jostas. Izstādes pamatā ir privātkolekcija, izstādes tapšanu Ventspils muzejā atbalsta Latvijas vēstniecība Japānā, kā arī divi Latvijas draugi Uzlecošās saules zemē - Jasuhiko Kavašima un Makino Tošikazu.

 

Izstāde būs skatāma no 26. aprīļa līdz pat septembra vidum.

 

Apskati foto ŠEIT un ŠEIT!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: