14. aprīlī plkst. 17.00 teātra nams "Jūras vārti" un Latvijas Nacionālā Opera ielūdz visus mūzikas mīļotājos uz operas izrādi Džokomo Pučini "Bohēma".

Džakomo Pučini opera "Bohēma" ir viena no pasaulē populārākajā operām un tās iestudējumi noteikti ir rotājuši visu pasaules opernamu skatuves. Šoreiz ir tā īpašā reize, kad arī Ventspilī skatītājiem būs iespēja dzirdēt tautā iemīļotās ārijas un duetus Latvijas labāko solistu izpildījumā. Mimī atveidos Evija Martinsone, bet Rūdolfa lomā viesosies izslavētais turku tenors Murats Karahans. Savukārt Mizete un Šonārs dzirkstīs ingas Šļubovskas un Riharda Mačanovska virtuozajos dziedājumos. Tātad ventspilniekiem būs iespēja baudīt šo Pētera Krilova iestudēto operu vislabākajā sniegumā.

Jau pirmā Evijas Martinsones parādīšanās uz LNO skatuves guva plašu ievērību – par Galatejas lomu 2005. gadā jaunā soliste tika izvirzīta Spēlmaņu nakts teātra balvai nominācijā Gada debija. Kopš tā laika dziedātāja nemitīgi pilnveidojusi savu vokālo un skatuvisko meistarību. Tas vainagojies ar īpaši spilgtu viņas talanta uzplaukšanu pēdējo pāris gadu laikā. Tieši iepriekšējā sezonā Rozīnas lomā Džoakīno Rosīni operā Seviljas bārddzinis un Mimī lomā Džakomo Pučīni operā Bohēma soliste demonstrējusi spožu vokālo sniegumu un pārsteigusi skatītājus ar ļoti kolorīti veidotiem raksturiem. Režisori un diriģenti labprāt izvēlas strādāt ar Eviju Martinsoni, zinot, ka savos meklējumos gūs radoši atvērtas personības un meistarīgas solistes atbalstu. Evija saņēmusi Latvijas Gāzes Gada balvu operai kā labākā operas soliste 2011./2012. gada sezonā.


Turku tenors Murats Karahans 2003. gadā absolvējis Bilkentas universitātes Mūzikas un skatuves mākslu fakultāti. 2010. gadā viņš ieguvis doktora grādu mūzikā. Kopš 2005. gada viņš ir Ankaras Valsts operas un baleta teātra solists. 2009. – 2010. gadā piedalījies meistarklasēs Accademia Nazionale di Santa Cecilia Romā. Murata Karahana repertuārā ir Rūdolfs «Bohēmā», Alfrēds «Traviatā», Makdafs «Makbetā», Dons Otavio «Donā Žuanā», Edgardo «Lucia di Lammermoor» un citas lomas, kā arī tenora partijas Mocarta «Rekviēmā», Karla Orfa «Carmina Burana», Endrjū Loida Vēbera «Rekviēmā», Bēthovena «9.simfonija».

Rihards Mačanovskis aizvien biežāk tiek minēts kā viens no visinteresantākajiem jaunās paaudzes opermāksliniekiem. Tieši aizvadītās sezonas laikā lielus panākumus guvis viņa atveidotais Leporello operā Dons Žuans, Orļiks operā Mazepa, Bazilio operā Seviljas bārddzinis un Pēteris operā Vilkaču mantiniece. Turklāt solists nemitīgi paplašina savu repertuāru, tajā iekļaujot arī partijas no lielas formas vokāli instrumentāliem skaņdarbiem – pagājušajā sezonā viņš ar panākumiem piedalījās LNO kora koncertā Dievs, Tava zeme deg!, kā arī Džuzepes Verdi Rekviēms atskaņojumā. Dziedātājs niansēti atveido lomas visdažādāko laikmetu un komponistu darbos, un šī stilistiskā daudzveidība, artistisms un vīrišķīgi sulīgais balss tembrs paver plašas iespējas viņa talanta tālākai izaugsmei.

Foto: jursavarti.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: