Filmu vērtē kinogardēdis Savva Matvejevs.

Režisors: M. Naits Šjamalans

«Pēdējais no dzimtas riskēs ar visu cilvēces dēļ,» tāds sauklis raksturo režisora M. Naita Šjamalana (Sestais prāts, Zīmes, Noslēpumainais mežs) jauno filmu. Šis sauklis tā vien aicina skatītājus apmeklēt kinoteātri, lai redzētu populārā mistisko filmu autora jauno darbu.

Nezinu, uz kādiem nosacījumiem Šjamalans piekrita uzņemt šo filmu, taču uzreiz jāsaka, ka Leģenda par pēdējo gaisa pavēlnieku paredzēta bērnu auditorijai. Ko tādu no trilleru un šausmu filmu autora nebiju gaidījis.

Gaisa pavēlnieks uzņemts, par pamatu ņemot labi zināmo multfilmu seriālu Avatars: Leģenda par Āngu. Par to, ka pieaugušajam, skatoties šo filmu, varētu palikt garlaicīgi, vēsta diezgan vienkāršās, no horeogrāfiskā viedokļa ne tik sliktās divcīņas, galveno varoņu motivācijas atkārtota skaidrošana, diezgan garlaicīgie dialogi un nopietni cenzētās darbības ainas.

Vai nu reitings, vai studiju bosu bargie norādījumi nav ļāvuši Šjamalana kungam kā nākas izvērsties un parādīt filmā episkās kaujas, postījumus, pievienot filmai iespaidīgus zilumus, rētas, apdegumus vai – nedod Dievs – traģiskas nāves. Tā vietā burvji uz ekrāna nodarbojas ar izteiktu izrādīšanos – visādi draiskojas un dižojas, mētājas ar ūdens bumbām, uguns liesmiņām, attēlojot dažādas grimases, neļaujot aiziet bojā saviem ienaidniekiem.

Toties filma pilnīgi noteikti var lepoties ar diezgan kvalitatīviem specefektiem. Te uzreiz jāpiebilst, ka Gaisa pavēlnieku paredzēts skatīt 3D kinoteātros. Burvju efektīgie izgājieni pilnīgi noteikti ir lieliski baudāmi 3D versijā. Diemžēl mūsu kinoteātris nav aprīkots ar tādu jaukumu, tomēr jāsaka, ka arī 2D versijā filma izskatās neslikti.

Spriežot pēc atklātā fināla, Gaisa pavēlnieks izskatās pēc 1. daļas. Ja filma būs labs kases gabals, būs turpinājums. Tādā gadījumā gribētos autoriem ieteikt pieņemt darbā saprātīgu scenārija autoru un pacelt filmas reitingu, lai arī pieaugušajiem nebūtu garlaicīgi.

Spriedums: 6 no 10. Bērnu filma par mazu puisīti, kurš apveltīts ar īpašu spēju savaldīt stihijas. Pievienoti vienkārši dialogi un labi specefekti. Bērni būs apmierināti, domāju, ka šovasar vairs nebūs labākas iespējas, lai aizvestu bērnu uz kinoteātri.

Ko vēl noskatīties, ja iepatikusies Leģenda par pēdējo gaisa pavēlnieku: Burvja māceklis, Zelta kompass, Nārnijas hronika.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: