Septembrī notiks tautas skaitīšanas ģenerālmēģinājums, bet īstā paredzēta nākamgad – no 1. marta līdz 31. maijam.

Galvenais šā pasākuma mērķis ir iegūt precīzu informāciju par valsts iedzīvotāju skaitu. Izrādās, tautas skaitīšanai Latvijā ir sena vēsture. Pirmā tautas skaitīšana notikusi Kurzemē 1863., bet Vidzemes pilsētās – 1867. gadā. Vispilnīgākā tautas skaitīšana, kas aptvēra Kurzemi un Vidzemi, veikta 1881. gadā, savukārt pirmā mūsu valsts teritorijas pašreizējās robežās – 1897. gadā.

Pirmā un vienīgā iedzīvotāju uzskaite kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas notika pirms desmit gadiem. 2011. gada skaitīšana būs īpaša ar to, ka notiks pirmoreiz pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā, un šī procedūra veicama ne tikai atbilstoši LR Tautas skaitīšanas likumam, bet arī ANO Eiropas Ekonomiskās komisijas un Eiropas Kopienu statistikas biroja Eurostat kopīgi izstrādātajām vadlīnijām.

Nākamā gada skaitīšanas galvenās prioritātes atklāj Centrālās statistikas pārvaldes Tautas skaitīšanas daļas vadītājs Pēteris Veģis. Vispirms – iegūt precīzu informāciju par pastāvīgo iedzīvotāju skaitu Latvijā. Tautas skaitīšanas dati ir nozīmīgs informācijas avots, kas nepieciešams tautsaimniecības stratēģiskajai plānošanai, ekonomiskās, sociālās un vides politikas veidošanai, reģionālajai un infrastruktūras plānošanai, zinātnisko pētījumu veikšanai, kā arī sabiedrības informēšanai par demogrāfisko situāciju valstī, dzīves līmeņa, mājokļu un izglītības jautājumiem.

Pēc administratīvās reformas un jauno novadu izveidošanas šis būs pirmais pilnais informācijas avots par iedzīvotājiem un mājokļiem katrā sīkākajā apdzīvotajā vietā. Šie dati ir svarīgi gan pašvaldībām, gan biznesa cilvēkiem. Citi apsekojumi notikuši izlases veidā, tādēļ ir vispārīgi, skaidro Veģis. Šobrīd daudzi strādā un dzīvo ārzemēs, bet nav iesnieguši paziņojumu par pārcelšanos.

Aptaujājot iedzīvotājus par viņu ģimenes locekļiem, kas dzīvo ārzemēs, valsts centīsies iegūt arī ticamus datus par izbraukušajiem. Viens no jautājumiem būs: Kādu valodu jūs pārsvarā lietojat mājās? Ja atbilde būs latviešu, tad lūgs precizēt, vai cilvēks runā kādā dialektā: lībiskajā, vidus vai augšzemnieku (latgaliešu vai sēliskajā izloksnē). Jaunums – anketā būs iekļauti arī jautājumi par bērniem, kas neapmeklē skolu.

Iedzīvotāju skaits 2010. g. 1. jūlijā

Latvijā – 2 245 357

Ventspilī – 42 657

Ventspils novadā – 13 510

(Avots: Iedzīvotāju reģistrs)

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: