Trešdien plkst. 13.00 Usmas bibliotēkā notiks grāmatas „Personiskā Latvija. Divdesmitā gadsimta stāsti” atvēršanas svētki.

Latvijas vēstures notikumu un aizgājušo paaudžu pieminēšanas gaisotnē, lai sarunātos par grāmatas tapšanu un personiskās pieredzes nozīmi vēstures izpratnē, lasītāji tiksies ar dokumentālās grāmatas veidotājiem – tās autoru, žurnālistu Ati Klimoviču un redaktori, dzejnieci Inesi Zanderi.

 

Šajā 608 lappušu biezajā interviju krājumā Latvijas 20. gadsimta vēsture izstāstīta trīsdesmit astoņās sarunās – caur konkrētu cilvēku dzīves gājumu. To papildina arī dažādu laiku fotoattēli un sīki izstrādāti vietu, personu un notikumu informatīvie rādītāji. Stāstu varoņi ir gan plašākai sabiedrībai pazīstami, gan tikai savā pagastā zināmi, atšķirīgu likteņu un uzskatu cilvēki no dažādiem Latvijas novadiem, tostarp kurzemnieki. Daudzi lasītāji šajos stāstos atraduši savu tuvinieku izjusto, spējuši tajos saskatīt arī savas dzīves patiesību.

 

“Reportiera gaitās iztaujājot cilvēkus tālās, karu piemeklētās pasaules malās, vienmēr esmu domājis par savējiem. Man gribējās jautāt viņiem. Katra cilvēka priekšstatos par vēsturi ir ļoti daudz brīvas vietas, ko var piepildīt tikai otrs cilvēks. Visi grāmatas varoņi ir brīvās Latvijas paaudze, un mans lūgums bija – pastāstīt Latvijas vēsturi kā savu personisko. Daudzi tagad jau aizgājuši viņsaulē. Esmu pateicīgs viņiem par atsaucību un katru tikšanās brīdi, ” saka Atis Klimovičs.

 

„Personiskā Latvija” pēdējā laikā ir viena no lasītākajām un pirktākajām oriģinālliteratūras grāmatām, tā saņēmusi Eduarda Veidenbauma un Egona Līva literārās prēmijas, kas apliecina lasītāju atzinību Vidzemē un Kurzemē, kā arī „Dienas” Gada balvu kultūrā un Literatūras gada balvu.

 

Tikšanās ar grāmatas veidotājiem notiek Valsts Kultūrkapitāla fonda Kurzemes kultūras programmā atbalstītā projekta „Atvērsim grāmatu” ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: