Projekta „Draugus iegūst kopīgā darbā” ietvaros bērni no Lādezera pamatskolas, Pociema kultūras nama folkloras kopas „AIRI”, Limbažu mākslas skolas un Ventspils Vakara vidusskolas Ventspils un Limbažu skatītājiem ir sagatavojuši kopīgu muzikālu koncertizrādi.

Izrādi “Brālītis, māsiņas un viņu draugi” varēs noskatīties Pārventas bibliotēkā Ventspilī otrdien, 23. oktobrī, plkst. 14.

 

Iestudējuma tapšanā iesaistīti vairāk nekā 100 cilvēki, tajā skan latviešu un čigānu tautas dziesmas, tiek dejotas dejas, ietas rotaļas un spēlēti mūzikas instrumenti, bet galvenie varoņi ne tikai apmaldās mežā, bet nonāk arī īstā viltīgu velnu un nerātnu velniņu apsēstā mājā.

 

Lādezera pamatskolas direktore Taiga Plitniece: “Mūsu skolā mācās vairāki čigānu bērni, mēs īstenojām čigānu bērnu atbalsta programmu. Ir prātam neaptverami, cik apkaunojoši vēl aizvien reizēm mēdz būt stereotipi pieaugušo (pat šķietami inteliģentu cilvēku) vidū, cik maz var būt izpratnes par kultūru, kas simtiem gadu pastāv līdzās. Bērni šajā ziņā ir daudz brīvāki un tolerantāki, tomēr – arī viņiem ir nepieciešama iespēja iepazīt līdzās esošo kultūru pozitīvā, viņiem interesantā gaisotnē. Tieši šādu gaisotni veido kopīga zīmēšana, muzicēšana, rotaļāšanās, teātra spēlēšana, jā, arī uztraukums pirms sava uznāciena, īkšķu turēšana un gandarījums par izdošanos.”

 

Projekta vadītājs, tradicionālās kultūras biedrības “MANTOJUMS” valdes priekšsēdētājs Pēteris Jansons: “Patiesa sabiedrības etniskā integrācija iespējama, ja dažādu tautību cilvēki nejūt apdraudējumu savai etniskajai kultūras tradīcijai un līdzās esošās citu tautu kultūras uztver kā tik pat vērtīgas un nozīmīgas. Nacionālās (ar valsts mēroga nozīmi) kultūras bagātības viena no šķautnēm ir tās etniskā daudzveidība. Lai veidotos šāda tolerance, jāpazīst ne vien sava, bet arī citu līdzās dzīvojošo tautu kultūra. Projektā “ Draugus iegūst kopīgā darbā” latviešu un čigānu bērni pietuvinās latviešu un čigānu kultūras tradīcijām, iepazīst paši sevi un viens otru. Turklāt – viņi dara vēl vairāk – viņi ir gatavi savu redzējumu un ieguvumu parādīt plašāk – savu pilsētu iedzīvotājiem.”

 

Šobrīd jau notikušas divas radošo darbnīcu dienas Ventspilī un Lādezerā, kad iestudēta koncertizrāde, vēl notiks iestudējuma prezentēšana publikai katrā no abām pilsētām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: