Klajā nākusi Latvijas Arheologu biedrības izdotā grāmata (rakstu krājums), kas veltīta apkopojošam apskatam par arheoloģiskās izpētes rezultātiem Latvijā 2010.-2011. gadā.

Liela daļa no tajā publicētajiem īsajiem tēžveidīgiem rakstiem veltīta arī Kurzemes, tajā skaitā Ziemeļkurzemes, Ventspils novada un Ventspils izpētei šajos gados. Lai gan galvenokārt tajos atspoguļota arheoloģiskās uzraudzības gaitā iegūtā jaunā informācija, vairākos rakstos sniegtas arī atziņas, kas saistās ar plašākiem pētnieciski orientētiem izrakumiem un arheoloģisko apsekošanu.

 

Vidējā akmens laikmeta – mezolīta – jauniem atradumiem veltīts V. Bērziņa un H. Libkes raksts Arheoloģiskā apsekošana Sisē – Užavas upē un tās krastos 2010. un 2011. gadā (izrakumi šeit notika arī šajā vasarā). Par arheoloģiskajos izrakumos Talsu novada Mežītes kapulaukā un pilskalna apmetnē iegūtajām ziņām raksta E. Guščika, I. Lazdiņa un A. Vasks. Dienvidkurzemes pētījumus atspoguļo ģeofizikālajai izpētei Grobiņas novadā veltītais raksts (I.L. Virse, R. Ritums), bet salīdzinoši jaunam virzienam Latvijas arheoloģijā – etnogrāfiskai arheoloģijai, pētot 19. gs. celtņu paliekas Dzirciema „Biseniekos”, pievērsies R. Brūzis.

 

Vairākos rakstos krājumā aplūkoti arī arheoloģiskās uzraudzības darbu rezultāti Kuldīgā, Aizputē, Piltenē, Laidu muižā Kuldīgas novadā un Grobiņā.

 

Ventspils muzeja pētījumu gaitu īss pārskats sniegts A. Vijupa rakstā Dobkroga atraduma vietas arheoloģiskā izpēte 2012. gadā, bet plašāks apskats veltīts pilsētas vēstures izpratnē nozīmīgajiem izrakumiem Ventspils Latviešu biedrības nama teritorijā (A. Vijups Arheoloģiskie izrakumi 2010. gadā Ventspilī, Maiznieku ielā 7/9 un Maiznieku ielā 11). Šajos izrakumos pirmo reizi izdevās izsekot 14.-16. gs. senās Ventspils pilsētas kultūras slāni, ko sedz apmēram 2 m bieza 17. gs. saputināts smilšu kārta. Arheoloģiskās uzraudzības darbi Ventspilī šajos divos gados veikti Pils ielā 32, Lielā ielā 21 un Livonijas ordeņa pilī (A. Vijups).

 

Īsi tēžu formā veidoti apskati par arheologu darba rezultātiem tiek izdoti kopš 1959. gada. Grāmata domāta visiem, kas padziļināti interesējas par senākajiem vēstures posmiem un arheoloģiju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: