Ventspils skatītājiem 26. aprīlī plkst. 18.00 būs unikāla iespēja klātienē vērot dokumentālās filmas "Ceplis. Filmas arheoloģija." pirmizrādi.

Par filmas tapšanu savos iespaidos dalīsies arī vakara viešņas: Daira Āboliņa, Ieva Rozentāle un Iveta Lepeško.

Rolanda Kalniņa  filma “Ceplis” (1972) ir kā grezna vāze, kura maina savu krāsu, dzidrumu un dziļumu atbilstoši tam, kā krīt gaisma, kas un kā uz to skatās. Tā ir filma, kurai laiks nāk par labu un mainot kontekstus, mainās filmas intonācija. No groteskas līdz gaišai smeldzei. Perfekti stilā noslīpēta, spilgtu raksturu spēle – visiem laikiem.

Filma, kopš kuras pirmizrādes pagājuši 40 gadi, šobrīd šķiet aktuālākā kā jebkad. Varbūt tāpēc, ka  mums atkal ir sava valsts, kuras varoņi ir nevaroņi, kuras vērtības izplēn, jo  vienmēr uzrodas kāds Edgars Ceplis, kurš zina, kā no Latvijas māliem cept lētus ķieģeļus un radīt ilūziju par labklājību.

“Ceplis” ir filma, ap kuru valda leģendas par ideālu saskaņu, izcilu ansambli, atsaucīgiem kino priekšniekiem. Vai tā tiešām bija? Vai viss bija tik gludi jeb tomēr ir iespēja izrakt pa kādai noklusētai patiesībai, slepenai sazvērestībai vai atklāt kādu aizkadra noslēpumu? Konfrontējot laikus, viedokļus, faktus, aicinām filmas uzņemšanas aizkulisēs, jo vairs nav jābaidās no profesionālo attiecību un koleģialitātes hierarhijas.

Vai jūs zināt, ko nozīmē spoguļu bezgalības efekts un kur to ieraudzīt filmā? Kostīmi, grims un aktieru sejas radīja latviešu kino ikonogrāfiju. Kāda ir filmas greznuma formula un kurš spēj atklāt “Cepļa” krāsu noslēpumus? Kāpēc no filmas pazuda Austras Zīles bērns un kurš šajā filmā tiek uzskatīts par pirmo erotisko  latviešu kino kadru? Kā Margarita Vilcāne kļuva par Cepļa krogus dziedātāju?

Režisors Rolands Kalniņš uzņēma “Cepli” 50 gadu vecumā, viņa iepriekšējām filmām bija sarežģīts liktenis, bet  viņam  pašam – bezkompromisu režisora reputācija. Šopavasar Kalniņa kungam ir 90. Viņš ir tik pat stalts ar spīta dzirksteli acīs. “Ceplis” kļuva par  viņa radošo kulmināciju 70. gados. Mēs atgriezāmies šajā laikā, lasot vecus dokumentus, šķirstot foto albumus un azartiski caurskatot filmā kadru pēc kadra, lai uzstādītu nekad neuzdotus jautājumus.

Mēs esam gatavi pierādīt, ka jūs nepazīstat “Cepli”, kaut arī filmu zināt no galvas!

Režisore: Agita Cāne-Ķīle,
scenāriste: Daira Āboliņa,
operators: Jānis Šēnbergs,
muzikālā režija: Raimonds Tiguls,
producentes: Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, Inta Kaņepāja,
producē: „Rīgas Kinostudija”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: