Šodien Valsts probācijas dienesta (VPD) Ventspils teritoriālajā struktūrvienībā tikās VPD un Valsts policijas pārstāvji, lai runātu par jautājumiem, kas saistīti ar izlīgumu organizēšanu.

Apskati fotogrāfijas!

Tikšanās laikā gan policijas, gan probācijas dienesta pārstāvji bija vienisprātis, ka svarīga ir informācijas apmaiņa starp abām iestādēm, lai izlīgums noritētu operatīvāk un kvalitatīvāk.

Jau informējām, ka Valsts probācijas dienests jau otro gadu pēc kārtas no 11.aprīļa līdz 15.aprīlim rīko akciju „Izlīguma nedēļa”.

un arī citviet Latvijā notiek informatīvi pasākumi, diskusijas un semināri ekspertiem, studentiem, skolēniem un citiem interesentiem par Valsts probācijas dienesta organizēto izlīgumu.

Interesenti aicināti ceturtdien, 14.aprīlī, laikā no plkst.10.00 līdz 16.00 apmeklēt Valsts probācijas dienesta Ventspils teritoriālo struktūrvienību un uzdot jautājumus izlīguma starpniekiem. Plkst.13.00 būs iespējams noskatīties īsfilmu „Izlīgums starp cietušo un likumpārkāpēju”.

Kas ir izlīgums?

Izlīguma pamatā tiek izmantota Taisnīguma atjaunošanas pieeja, ko pasaulē plaši pielieto, lai apzinātu noziedzīgā nodarījuma rezultātā cietušo vajadzības un mazinātu noziedzīgā nodarījuma izraisītās sekas. Izlīgums ir brīvprātīgs sarunu process, kurā piedalās cietušais un persona, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu. Izlīgumu vada neitrāla persona – Valsts probācijas dienesta apmācīts un sertificēts starpnieks, kurš pārzina konfliktu risināšanas tehnikas. Starpnieks palīdz uzturēt starp iesaistītajām pusēm konstruktīvas un miermīlīgas sarunas, lai tās spētu rast savstarpēji pieņemamu risinājumu.

Izlīgums ir ļoti efektīva konfliktu risināšanas metode, ja konfliktā iesaistīts jaunietis vai jaunieši

2010.gada 22.aprīlī tika pieņemti un 26.maijā stājās spēkā grozījumi likumā „Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”, kas nosaka, ka arī gadījumos, kad tiesnesis lemj jautājumu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu bērnam un saskata iespēju uz izlīguma pamata izbeigt lietu, ir iespējams izlīgums. Ja par attiecīgo nodarījumu Krimināllikumā ir paredzēta kriminālatbildība, izlīgumu organizē Valsts probācijas dienests. Gadījumos, kad noziedzīgu nodarījumu ir paveikuši nepilngadīgie, izlīgums ir viens no efektīvajiem līdzekļiem turpmākai noziedzīgo nodarījumu prevencijai.

Valsts probācijas dienesta izlīguma starpnieku praksē gandarījumu par izlīguma rezultātu sagādāja gadījums, kad kautiņš bija noticis starp diviem nepilngadīgajiem, kuru ģimenes draudzējas jau ilgi. Likumpārkāpuma rezultātā abu ģimeņu attiecības bija kļuvušas saspīlētas. Izlīguma sēdē katra no pusēm pastāstīja par saviem pārdzīvojumiem un izjūtām pēc notikušā, tādējādi liekot saprast, kā likumpārkāpums iespaidojis visas iesaistītās personas. Izlīgums deva iespēju atjaunot draudzību.

Izlīgums ir bezmaksas un valstij izmaksā vidēji 10 reizes mazāk kā tiesas process

Ņemot vērā to, ka viens izlīgums valstij izmaksā 20 latus un viens tiesas process – aptuveni 200 latus, Valsts probācijas dienesta izlīgums var kalpot arī kā veiksmīgs instruments valsts līdzekļu ietaupīšanā. Turklāt tā ir valsts dota bezmaksas iespēja cietušajam un personai, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, iesaistīties izlīgumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: