Drošības eksperti prognozē, ka šogad pieaugs zādzību skaits. To, ka šādu nodarījumu skaits nemazinās, apliecina arī šonedēļ Ventspilī veiktā zādzību virkne.

Šonedēļ krāsainā metāla zagļi uzdarbojušies divos garāžu kooperatīvos. Tostarp garāžu kooperatīvā Brīvības ielā nozagts elektrības kabelis 35 metru garumā. Materiālais zaudējums 154 lati. Bet Katoļu ielas kooperatīvā sabojāts kabelis un elektrosadales skapis. Par šo nodarījumu aizturēts 1963. gadā dzimis vīrietis. Aizdomās par krāsainā metāla zādzībām tiek turēts vēl kāds vīrietis. Ventspils iecirkņa Kārtības policijas priekšnieks Ojārs Blokmanis komentē, ka tiklīdz nokūst sniegs, krāsainā metāla, tostarp kabeļu, zagļi tradicionāli aktivizējas.

Savukārt Aleksandra ielā nozagts velosipēds BMX-Mantra 248 latu vērtībā. Policija aicina riteņbraucējus pirms kārtējās velosezonas atklāšanas vairāk piedomāt par sava braucamā drošību. Vēl šonedēļ no kādas mājas nozagta nauda un rotaslietas, no citas mājas portatīvais dators, bet no kādas saimniecības ēkas – metāla spaiņi, kanna un katls.

Tikmēr Tārgales pusē garnadži pievākuši akumulatoru, urbjmašīnu un figūrzāģi.

Drošības risinājumu kompānija AS G4S Latvia paredz, ka šogad pieaugs sīko zādzību skaits un arvien spilgtāk iezīmēsies tendence pieaugt metāla un degvielas zādzību mēģinājumiem, kā arī laupīšanām ar nolūku iegūt skaidru naudu. Kompānijas Drošības funkciju departamenta direktors Jānis Ābele klāsta, ka noziegumu pastrādātāji pirms zādzību paveikšanas gandrīz vienmēr novēro un izpēta konkrēto īpašumu, un to, cik lielā mērā saimnieki ir parūpējušies par tā drošības līmeni.

Ekspertu novērojumi liecina, ka joprojām liela daļa zādzību notiek pašu cilvēku nevērības dēļ. Tas ir viens no galvenajiem faktoriem, kas veicinājis tā saucamo ātro ielaušanās gadījumu skaita pieaugumu – tie tiek pastrādāti mazāk kā divu minūšu laikā. Ābele aicina cilvēkus, pirmkārt, nenēsāt līdzi skaidru naudu, kā arī neglabāt to savā privātīpašumā.

Paaugstināta riska kategorijā ir dažādu tirdzniecības vietu darbinieki, kuri ikdienā veic darbības ar skaidru naudu. Savukārt valsts un privātuzņēmumiem zaudējumus turpinās radīt metāla un degvielas zādzības.

Diemžēl statistikas dati rāda, ka zādzību atklāšanas procents ir ļoti zems. Pagājušajā gadā Ventspils iecirknī tika uzsākti 415 kriminālprocesi par visa veidu zādzību izdarīšanu, bet kriminālvajāšanai nosūtīti tikai 77 kriminālprocesi. Tostarp no dzīvokļiem pērn notikušas kopumā 72 zādzības un kriminālvajāšanai nosūtīti četri kriminālprocesi.

Blokmanis atzīst, ka zādzības atklāt nav viegli, jo šādu noziegumu atklāšanas pamatā ir liecinieki, taču ne vienmēr tādus izdodas atrast.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: