Ventspilī policija par nelegālas, iespējams, zagtas dīzeļdegvielas pārvadāšanu īsā laika posmā pieķērusi vairākus pārkāpējus.

Aizvakar pašvaldība policija uz Lielā prospekta apturējusi kādu 1946. gadā dzimušu autovadītāju, kurš savā automašīnā vedis 60 litrus šķidrumu ar dīzeļdegvielas smaku un bez izcelsmes dokumentiem. Tādu pašu apjomu trijās kannās savā automašīnā vedis kāds cits – 1967. gadā dzimis vadītājs. Viņš nedēļas sākumā ticis apstādināts Lielā prospekta un Ganību ielas krustojumā.

 

Vēl pirms kāda laika Peldu un Jāņa ielu krustojumā tika apturēta automašīna, kurai pie stūres bija 1950. gadā dzimis vīrietis. Viņa automašīnā konstatētas 12 plastmasas kannas ar nelegālu dīzeļdegvielu. Arī šajā gadījumā vīrietis nespēja uzrādīt degvielas izcelsmes dokumentus.

 

Valsts policijas Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons stāsta, ka policija šajā jomā ir aktivizējusi darbu. Tiesībsargu rīcībā nonāk informācija par nelegālās dīzeļdegvielas apriti un mērķtiecīgi tiek apstādinātas un pārbaudītas konkrētas automašīnas. Tāpat ir gadījumi, kad nelegālas dīzeļdegvielas kannas automašīnā tiek atklātas nejauši.

 

Par vestās dīzeļdegvielas izcelsmi ir dzirdēti visdažādākie stāsti, kas neiztur nekādu kritiku. Piemēram, viens pieķertais ir stāstījis, ka degvielu iegādājies pirms pusotra gada un visu šo laiku to tā arī vadājis. Vilemsons uzsver, ka ir ļoti viegli pārbaudīt, vai degviela ir nopirkta legāli. Degvielas uzpildes stacijās ir videonovērošanas kameras, tāpat stacijās tiek saglabātas čeku kopijas. Līdz šim nav sodīts tāds cilvēks, kurš, piemēram, savam traktoram kannā ved degvielu, bet čeku nav paņēmis.

 

Jāpiezīmē, ka par šādu pārkāpumu vainīgais var tikt sodīts ne tikai ar naudas sodu, bet viņam var tikt arī konfiscēts transporta līdzeklis, ar kuru degviela ir pārvadāta. Policijas pārstāvis apstiprina, ka šādi gadījumi Ventspilī ir bijuši.

 

Parasti nelegālā dīzeļdegviela tiek nozagta no kuģiem, nolieta no dzelzceļa cisternām vai nosūknēta no dīzeļdegvielas cauruļvada. No svešu automašīnu bākām degviela tiek nolieta ļoti reti. Jāpiebilst, ka šī nedēļa bija izņēmums – Popes pagastā kādas mājas pagalmā novietotam ekskavatoram uzlauzta degvielas bāka un nozagta dīzeļdegviela – 200 litri.

 

Viens no dīzeļdegvielas nelegālās aprites iemesliem, ir arvien pieaugošās degvielas cenas. Zagtu degvielu var nopirkt par vidēji 30-40% lētāk. Neskatoties uz solījumiem šogad nodokļus nepaaugstināt, valdība tomēr ir iecerējusi to darīt, tai skaitā plānojot palielināt akcīzi benzīnam un dīzeļdegvielai.

 

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne uzsver: ja tas tiks izdarīts, degvielas tirgū riski pieaugs un ēnu ekonomika tikai palielināsies. Arī SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis uzskata: «jo dārgāka degviela, jo lielāka interese būs arī par kontrabandas preci».

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: