Valdība akceptēja grozījumus likumā "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās", kas paplašina iespēju saņemt nodokļu atvieglojumu arī Ventspils ostā strādājošajiem komersantiem.

Grozījumi paredz, ka turpmāk komersanti, kas savu komercdarbību veic vai plāno veikt Rīgas brīvostas un Ventspils brīvostas teritorijā, varēs saņemt nodokļu atvieglojumus, savu komercdarbību nesaistot ar brīvās zonas režīmu.

 

Kā skaidroja Finanšu ministrija, saskaņā ar likumu tiešo nodokļu atvieglojumus brīvostās piemēro licencētām kapitālsabiedrībām. Licencēta kapitālsabiedrība likuma izpratnē ir kapitālsabiedrība, kas noslēgusi līgumu ar brīvostas pārvaldi par komercdarbību to teritorijā esošā brīvās zonas teritorijā. Tātad Ventspils un Rīgas brīvostā tiešo nodokļu atvieglojumus saņem tikai tas komersants, kurš veic savu darbību brīvās zonas režīmā. Tie, kuri nedarbojas brīvās zonas režīmā, nodokļu atlaides nesaņem.

2010.gada 14.oktobrī Saeima pieņēma grozījumus Ventspils brīvostas likumā un Rīgas brīvostas likumā. Minētie grozījumi paredz, ka tie komersanti, kas darbojas Ventspils un Rīgas brīvostās, licencētas kapitālsabiedrības statusu var iegūt, nepiemērojot brīvās zonas režīmu, t.i., neslēdzot līgumu ar brīvostas pārvaldēm par komercdarbības veikšanu brīvās zonas teritorijā.

Ņemot vērā minēto, nepieciešams atbilstoši precizēt arī likuma "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās" normas, kā arī sagatavoti attiecīgi likuma grozījumi, par kuriem vēl būs jālemj Saeimai.

2009.gadā Rīgas un Ventspils brīvostās bija reģistrēta 41 licencēta kapitālsabiedrība, no kurām 19 izmantoja nodokļu atlaides (uzņēmumu ienākumu nodoklis un nekustamā īpašuma nodoklis) par kopējo summu 2,9 miljoni latu.

Tiek prognozēts, ka līdz 2015.gadam komersantu skaits, kas vēlēsies iegūt licencētas kapitālsabiedrības statusu, nepiemērojot brīvās zonas režīmu, dubultosies, kā rezultātā dubultosies arī piešķirto atlaižu summa. Tiek prognozēts arī 10% darījumu apjomu pieaugums, kas attiecīgi palielinās uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaižu apjomu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: