Daudziem, sevišķi gados jauniem cilvēkiem, Latvijā ienākusī Valentīna diena ir īpaša. Mīļus pārsteigumus vakar viens otram dāvāja ne tikai mīlētāji vien.

Veikalā Bio Veltes pircēji par Valentīna dienas nieciņiem un saldumiem interesējušies jau kopš pagājušās nedēļas beigām. Daudzi nopirkuši marcipāna rozi, piparkūku sirdi un citus našķus. Citi izvēlējušies skaisti iesaiņotu vannas sāli.

Kā novērojuši veikaliņa saimnieki Ilze un Juris, lielākoties Valentīna dienas dāvanas saviem mīļotajiem gādājušas sievietes. Arī ziedu salona Roze vadītāja Sanita Meiere no vīriešiem dzirdējusi, ka viņi gaida 8. martu, kad nolēmuši iepriecināt savas sievietes. Ziedu veikalā pircēju pieplūdums dienas pirmajā pusē neesot bijis pārāk liels. Nozīmīga šī diena ir vairāk jauniem cilvēkiem. Vairāki vīrieši savai mīļotajai jau iepriekš bija pasūtījuši bagātīgus ziedu pušķus.           

Izglītības iestādēs šai dienai piešķirta cita jēga – tā ir reize, kad izteikt savas simpātijas arī jaukai skolotājai, mīļai solabiedrenei un patīkamam klasesbiedram. «Šī ir mīļuma diena,» apliecina Ugāles bērnudārza Lācītis vadītāja Regīna Artmane–Hartmane. Visu šo nedēļu mazie ugālnieki nodarbībās veltīs īpašu uzmanību savstarpējām attiecībām, mīļumam, saticībai. Jau kopš pagājušās nedēļa bērnudārzā izvietota lielā pasta kaste, apaļa kā kūka, un bērni ar aizrautību gatavojuši apsveikumus. 2. pamatskolas sākumskolas skolēni vakar, tērpušies sarkanā, pulcējās kopīgā rotaļu pēcpusdienā. Vecāko klašu audzēkņiem atpūtas pasākums un diskotēka notiks ceturtdien. Pasākumā viņi atveidos arī romantisku filmu fragmentus. Centra pamatskolas audzēknes Tīna un Anna stāsta, ka gatavojušas Valentīna dienas apsveikumus saviem klasesbiedriem – gan puišiem, gan meitenēm, un jaukus pārsteigumus saņēmušas arī pretī.

Kas īsti ir Valentīns? Leģenda vēsta, ka diena nosaukta priestera svētā Valentīna vārdā, kurš 3. gadsimtā dzīvoja Romā. Tā laika imperators Klaudijs II uzskatīja, ka neprecēti vīrieši ir labāki karotāji nekā tie, kam ir sieva un ģimene, tāpēc viņš aizliedza jauniem vīriešiem precēties. Priesteris Valentīns, kas saprata šā lēmuma netaisnīgumu, nepakļāvās imperatora pavēlei un turpināja slepus laulāt iemīlējušos pārus. Kad Valentīna nepakļaušanos atklāja, Klaudijs viņu arestēja un 14. februārī sodīja ar nāvi.

Jura Ģiguļa foto

Kādam Valentīna diena nenozīmē neko, bet citam liek jūtas apliecināt ar iespaidīgu ziedu pušķi. Arī ziedu salonā Roze pasūtīti vairāki pušķi, apliecina tā vadītāja Sanita Meiere.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: