Ventspils tiesa kādai ventspilniecei par narkotiku lietošanu piespriedusi nosacītu cietumsodu.

Sieviete tika tiesāta par narkotisko vielu lietošanu bez ārsta nozīmējuma. Viņu, lietojam amfetamīnu, pieķēra atkārtoti gada laikā. Pirmajā reizē – pagājušā gada septembrī – sievietei piemērota administratīvā atbildība. Bet, ja cilvēks lietojot narkotiskās vielas gada laikā tiek pieķerts atkārtoti, tad viņam iestājas kriminālatbildība. Tā tas notika ar tiesājamo sievieti, kura šī gada pavasarī amfetamīnu lietojusi atkal. Jāpiezīmē, ka amfetamīna grupas vielas tiek pielīdzinātas pie sevišķi bīstamām, aizliegtām narkotiskajām vielām.

Sieviete tiesā liecināt atteicās, taču savu vainu pilnībā atzina un nodarīto nožēloja. Tā kā apsūdzētā ir bezdarbniece un viņas apgādībā ir mazs bērns, tad naudas sodu prokurors lūdza viņai neuzlikt, un traumētās rokas dēļ nepiemērot arī piespiedu darbu. Pēc prokurores prasības, tiesa sievieti sodīja ar brīvības atņemšanu nosacīti uz 6 mēnešiem, ar noteikumu, ja viņa šajā laikā neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu vai sabiedriskās kārtības pārkāpumu.

Smagākais sods par šādu pārkāpumu ir brīvības atņemšana līdz diviem gadiem. Taču plānots, ka turpmāk, ja cilvēks atkārtoti tiks pieķerts par narkotiku lietošanu, brīvības atņemšana viņam vairs nedraudēs, taču joprojām varēs piespriest arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu līdz 50 minimālajām mēnešalgām. To paredz Tieslietu ministrija virzītie grozījumi Krimināllikumā. Paredzēts veikt izmaiņas arī Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas ļaus pirmo reizi pieķertam narkotisko vielu lietotājam izteikt brīdinājumu vai noteikt naudas sodu līdz 200 latiem un noteikt pienākumu atturēties no narkotisko un psihotropo vielu lietošanas. Līdz ar to arī Krimināllikumā vairs nebūs termina atkārtota lietošana, bet tā vietā par pārkāpumu tiks uzskatīts tas, ka persona nepilda tai uzlikto pienākumu atturēties no narkotiku lietošanas.

Iepriekš Tieslietu ministrija vēlējās atkārtotu narkotisko vielu lietošanu vispār dekriminalizēt, taču Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomē panākta vienošanās saglabāt kriminālatbildību par šo pārkāpumu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: