Ar krimināllietu un tiesas procesu kādam pensionāram beidzās ieroču munīcijas glabāšana savā dzīvesvietā bez attiecīgas atļaujas.

Kā 70 gadus vecais sirmgalvis liecināja tiesā, viņš pirms trīs gadiem Ventspilī iegādājies dzīvokli. Bijušais saimnieks dzīvoklī un šķūnī bija atstājis dažādas mantas, tai skaitā vecu ieroču patronas. Šī gada aprīlī policija pensionāra dzīvesvietā veica kratīšanu, kuras laikā izņēma 81 patronu. Tās bija no 1906. līdz 1935. gada izlaidumu dažāda veida un kalibra ieročiem. Pensionārs tika apcietināts un aizvests uz Rīgu, kur trīs dienas noturēts izolatorā.

Sirmajam vīram tika inkriminēts 233.pants par munīcijas iegādāšanos, glabāšanu un nēsāšanu bez attiecīgās atļaujas, kā to paredz ieroču aprites likums. Tiesas sēdes gaitā gan noņemts vārdiņš nēsāšana, jo apsūdzētais patronas reāli nekur nenēsāja. Iegādāšanās un glabāšanas faktu vīrietis nenoliedza. Viņš arī atzina, ka bija kaut ko dzirdējis par nepieciešamām atļaujām munīcijas glabāšanai, taču domājis, ka sarūsējušās, 100 gadus vecās patronas nekam neesot derīgas.

Balastikas ekspertīzē konstatēts, ka šaušanai derīgas bijušas aptuveni trešā daļa no 81 patronas. Munīcija tika iznīcināta veicot eksperimentālo šaušanu.

Prokurore tiesai prasīja apsūdzētajam piespriest vienu gadu nosacītu sodu ar pārbaudes laiku uz gadu. Tikmēr viņa aizstāve lūdza nekādu sodu nepiemērot, jo sirmgalvis sabiedrībai nav bīstams, viņš savu vainu atzinis un patronas labprātīgi policistiem uzrādījis un atdevis. Turklāt vīrieša vaļasprieks ir antikvariāta priekšmetu iegāde un pārdošana.

Ventspils tiesa apsūdzētajam piesprieda pašu minimālo sodu – pusgadu nosacītu brīvības atņemšanu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Šī lieta ir atdalīta no citas krimināllietas, par kuras apstākļiem mums informācijas nav. To, ka šī lieta nav tik vienkārša apliecina arī VP Kurzemes reģiona pārvaldes Ventspils iecirkņa priekšnieks Didzis Vilemsons. Detalizētāk viņš lietu nekomentēja, jo to izmeklēja policisti no Rīgas, taču norādīja, ka tā ir tikai vecā vīra versija, ka patronas jau bijušas nopirktajā dzīvoklī. Tas esot mēģinājums izvairīties no atbildības. Viņš atceras līdzīgu gadījumu, kad narkotiku tirgonis policiju centās pārliecināt, ka viņš jaku nopircis ar visām narkotikām kabatā. Vilemsons uzsver, ka patronu atradējus pie atbildības nesauc. Tomēr, ja kādam gadās atrast munīciju, šāviņus vai patronas, tas policijai jādara zināms nekavējoties.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: