Drīzumā tiks nodota mazā zvejas osta, kas atrodas netālu no jūras vārtiem, pie Ventspils ostas kapteiņdienesta.

Valdošo vēju laikā šī vieta ir laivām bīstama, apgalvo zvejnieki. Arī Brīvosta atzīst kļūdas projektēšanā un nākotnē plāno ostiņu papildināt ar viļņlauzi. Zvejnieki jauno zvejas ostiņu, kas izveidota iepretī jūras vārtiem vērtē kā pilnīgi aplamu. Kad pūš ZR vējš, viļņi atsitas pret krastu un veido rezonansi ar nākamo vilni, tādējādi veidojas milzīgas šļakatas.

Nozares pārstāvji ironizē, ka tagad Ventspilī ir jauns tūrisma objekts – pašiem savs geizers. Lielākā vējā viļņi šļakstoties pat kapteiņdienesta ēkas logos. Tādā vietā turēt savas zvejas laivas ir neprāts, apgalvo zvejnieki. Viņi šo projektu, kas paveikts par finansējumu, domātu zivsaimniecības attīstībai, vērtē kā nevajadzīgu naudas izmešanu.

Kļūda esot arī tajā, ka ostiņā atstāta tik plaša ieeja. Tad jau drošāk vētrā stāvēt uz enkura, nevis ļaut viļņiem sasist laivu pret krastu, saka zvejnieks Jānis Otomers. Viņa kolēģis Konstantīns Garders ironizē, ka tagad izdevīgi būs laivu apdrošināt, viņš prognozē, ka vētras laikā laiva tiks sabojāta 15 minūtēs.

Arī zvejnieki Andrejs Dundurs un Agris Vansovičs šai vietā savas laivas turēt negrasās. Uzzinājuši, ka drīzumā projekts tiks nodots ekspluatācijā, zvejnieki novēl pieņemšanas brīdī kārtīgu ZR vēju.

Jauno zvejas ostu projektējusi SIA Jūras projekts, informē Ventspils Brīvostas pārvaldnieka vietnieks Arnis Mazalis. Arī viņš atzīst, ka projektā ir kļūdas, un būtu vēl nepieciešams ostiņā izveidot viļņlauzi. Tā kā tas neprasītu milzīgus ieguldījumu, par to tiekot arī domāts.

Brīvostā nav citas vietas, kur varētu būvēt ostu zvejas laivām, uzsver Mazalis. Viņš norāda, ka Brīvostas interesēs ar šī projekta palīdzību bijis sakopt teritoriju, kā arī veikt krasta nostiprinājumu. Kopējās projekta Mazās zvejas ostas izveide Ventspils brīvostas teritorijā izmaksas ir ap 700 000 latu.

90% no attiecināmajām projekta izmaksām sedz Eiropas zivsaimniecības fonds, pārējos 10% un PVN – Brīvosta. Mazalis pieļauj, ka vasarās ostiņu zvejnieki izmantos, ja ne laivu turēšanai, tad vismaz, lai izkrautu zvejas lomu.

Brīvostas pārstāvis piemin arī privātuzņēmēju, kurš savulaik iegādājies ostiņai blakus esošo namu, lai varētu tur ierīkot zivju restorānu. Varbūt šī ideja vēl tiks attīstīta. Taču zvejnieki norāda, ka pat lomu izkraušanai šī vieta nav pārdomāta. Teritorija gan skaisti sakopta, viņi atzīst, nosakot: «Tas gan uz mums neattiecas.»


Pat pilnīgi mierīgā laikā, kad jūra ir rāma, viļņi veido šļakatas, norāda zvejnieki Andrejs Dundurs (no kreisās) un Jānis Otomers. Viņi savas laivas tik nedrošā vietā neturēs.   

Edgara Kūlmaņa foto

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: