Daudzdzīvokļu māju kompleksā renovācija ar siltināšanu sola iedzīvotājiem iespēju ietaupīt naudu par siltumu, bet celtniekiem – darbu. Pasūtījumu ir tik daudz, ka celtnieki nespēj iekļauties grafikos.

Pirmās par ES naudu nosiltinātās mājas Brīvības ielā 33/35 piemērs iedvesmojis arī citu daudzstāvu māju iedzīvotājus. Pēc Ventspils nekustamo īpašumu informācijas, pagājušajā apkures sezonā šī nama iedzīvotāji, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu, ietaupīja 40% siltuma maksas.

Šogad vēl 14 daudzdzīvokļu mājas Ventspilī saņēmušas finansiālu atbalstu no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) kompleksās renovācijas un siltināšanas veikšanai. Vēl vairākas mājas tiek siltinātas daļēji – par pašu iedzīvotāju uzkrātajiem līdzekļiem.

Namu apsaimniekotāji steidz vēl šogad noslēgt līgumus ar celtniekiem, jo nākošgad tiek prognozēts kārtējais cenu pieaugums. Savukārt celtnieki steidz saņemt pasūtījumus, lai nodrošinātu sev darbu starpsezonu laikā un pavasarī. Rezultātā daļa objektu, kas iesākti šajā gadā, tiks pabeigti nākošgad, bet apsaimniekotājiem un iedzīvotājiem nāksies samierināties ar to, ka ilgi gaidītā dārgā siltuma ekonomija šajā apkures sezonā vēl būs tikai daļēja.

Viens no pilsētas lielākajiem namu apsaimniekotājiem Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) plānoja līdz jaunās apkures sezonas sākumam nosiltināt astoņas daudzdzīvokļu mājas. Plāns īstenojās vien attiecībā uz trim – Peldu ielā 5, Lielajā prospektā 22 un 49 –, kuras šomēnes tiks nodotas ekspluatācijā. Visos trīs objektos darbus veica celtniecības kompānija Vindbūvserviss. Pārējās piecās mājās darbi tikai tiek sākti.

Valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš atzīst, ka gan pasūtītājs ilgi dabūjis noņemties ar dokumentu noformēšanu, gan celtnieki pieņēmuši vairāk pasūtījumu, nekā šajā gadā iespējams paveikt. Dokumentu sagatavošana ERAF līdzfinansējuma saņemšanai prasa daudz laika. «Esam spiesti samierināties arī ar celtniecības termiņu pagarināšanu, tā kā nākošgad cenas celsies,» skaidro Lesiņš.

Nelieli vietējie būvuzņēmumi nevar atļauties apakšuzņēmējus un viņiem jāiztiek ar pašu spēkiem. Vasarā celtnieki bija nodarbināti skolu un bērnudārzu siltināšanā, bet tiklīdz šie objekti tika nodoti, uzreiz ķērās pie dzīvojamām mājām. «Mēs nevaram izvērtēt pretendentu iespējas, bet saskaņā ar likumu uzvar tas, kurš piedāvā zemāko cenu,» papildina Lesiņš.

Konkurss, kurā uzvarēja SIA Partneris, norisinājās augustā. Tajā pašā mēnesī uzņēmums saņēma būvatļauju darbu sākšanai, bet 1. septembrī jau uzsāka mājas Brīvības ielā 23 siltināšanu. Šim pašam uzņēmumam parakstīts līgums ar VNĪ arī par mājas Lielajā prospektā 15 siltināšanu. 25 SIA Partneris celtnieki būs nodrošināti ar darbu līdz nākamā gada jūlijam. «Šā gada grafikā iekļauti tie darbi, kurus iespējams veikt rudenī un ziemā, pārējo paveiksim 2011. gadā,» pastāstīja direktors Aleksandrs Komarovs. Pasūtījums ietver veselu darbu kompleksu, toskait arī tādu, kurus nevar veikt pat pie +10 grādiem. «Labāk lai šie darbi tiek atlikti līdz pavasarim, nekā pēc tam nāktos tos veikt atkārtoti,» celtniekiem piekrīt Lesiņš. Tāpat būvkompānija Samrode, kura konkursā uzvarēja jau  jūlijā, siltināšanas un renovācijas darbus mājām Brīvības ielā 25, Lielajā prospektā 11 un 19 daļēji pārcēlusi uz nākamo gadu.

Arī citi namu apsaimniekotāji rūpējas par energoefektivitātes paaugstināšanu un dod darbu vietējiem celtniekiem. ERAF finansiālu atbalstu saņēmis kooperatīvs Sarkanmuižas dambī 24, kur pilnā spēkā rit darbi. Uz finansiālu atbalstu cer arī namu apsaimniekotāji Ventspils nami un Bāka NK, kuri katrs gatavo dokumentus vienas savas mājas – Saules ielā 56 un Poruka ielā 11 – kompleksajai renovācijai un siltināšanai.

Lai saņemtu finansiālo palīdzību no Eiropas fondiem, nepieciešams izpildīt virkni noteikumu. Turklāt ES naudas visiem darbiem nepietiek un nākas ņemt kredītu. Bet iedzīvotāji tam piekrīt nelabprāt. Šī iemesla dēļ lielākā daļa Ventspils namu apsaimniekoto māju tiek siltinātas un renovētas pakāpeniski, atkarībā no tā, cik līdzekļu pašiem iedzīvotājiem uzkrāts. Šajā gadā, izmantojot pašvaldības 10% līdzfinansējumu, darbi notiek 8 Ventspils namu mājās.

Jura Ģiguļa foto

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: