Oktobrī Ventspilī, kā arī Rīgā un Valmierā viesosies Francijas jaunais cirks.

 Vieni aizrauj ar ārkārtēju spēku, ātrumu un precizitāti, otri apbur ar īsti francisku šarmu un humoru - tā varētu raksturot akrobātu duetus no Francijas. Jaunā cirka mākslinieki ar izrādēm "Ali" un "Bez vārdiem" 23. oktobrī plkst.18 uzstāsies Ventspils teātra namā "Jūras vārti", 25.oktobrī plkst.19 - Jaunajā Rīgas teātrī, bet 27.oktobrī plkst.19 - Valmieras Kultūras centrā.

Kompāniju vada viens no šī brīža oriģinālākajiem jaunā cirka māksliniekiem Maturins Bolze - gaisa akrobāts un dejotājs, kurš, neskatoties uz savu izcilo tehnisko meistarību, nekad tukši ar to neplātās. Viņš tikai šķietami neuzkrītoši pierāda, ka viņa ķermenis atrodas ārpus gravitācijas likumiem un to klātbūtne ir svarīga tikai tādēļ, lai tos pārkāptu.

Izrāde "Ali" ir Maturina veltījums draugam, tunisiešu akrobātam Hedi Tabetam, kurš cīņā ar kaulu vēzi ir zaudējis vienu kāju. Izrāde ir ļoti asprātīgs, aizkustinošs un meistarīgs stāsts par divu cilvēku draudzību un uzticēšanos, kuru, kā paši mākslinieki smejot saka, izpilda "divas galvas, četras rokas un trīs kājas". Šī pilnīgā klusumā veiktā virtuozā kustību partitūra ir himna drosmei, grācijai un dzīvei, kas pilda ar sajūtu, ka ikviena spēkos ir pacelties pāris centimetru virs zemes.

Izrādē "Bez vārdiem" francūzis Aleksandrs Frejs un kanādietis Frederiks Arseno radoši apvieno akrobātikas, laikmetīgās dejas, hiphopa un teātra elementus un ar saviem ķermeņiem izstāsta neskaitāmus stāstus par cilvēku attiecībām - maigumu, draudzību, sāpēm, vientulību un bailēm. Jaunie mākslinieki bez vārdiem runā par lietas būtību un brīnišķīgas mūzikas pavadījumā atklāj visas cilvēcisko attiecību šķautnes.

2005.gadā dibināto akrobātu duetu cirka pasaulē pamanīja, kad viņi ieguva galveno balvu Jaunā cirka talantu parādē Parīzē 2006.gadā, un kopš tā laika izrāde "Bez vārdiem" ir iekarojusi skatītāju sirdis visā pasaulē.

Izrādes "Ali" un "Bez vārdiem" vieno tas, ka tās laikmetīgā valodā traktē akrobāta profesiju un izmanto augstākā līmeņa akrobātikas tehniku inovatīvu un jēgpilnu skatuves izrāžu radīšanai - stāsts un cilvēku savstarpējās attiecības tajās ir līdzvērtīgas mākslinieku tehniskajai virtuozitātei.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: