Sargā sevi pats, tad Dievs tevi sargās – ar šādu moto zemnieks Kārlis Akums nupat īstenojis vērienīgu zagļu notveršanas operāciju.

 Viss sākās pagājušās nedēļas vidū, kad zagļi lielsaimnieka noliktavā pa nakti paciemojās pirmo reizi. Toreiz zagļu guvums bija dažādu agregātu motori. Noliktavas teritorija ir aprīkota ar videonovērošanas kamerām, tādēļ noziedznieku darbība tika iemūžināta.

Saimnieks paredzēja, ka zagļi atgriezīsies, tādēļ noliktavā tika uzstādītas papildus drošības ierīces, kas tiklīdz zagļi ienāk teritorijā, īpašniekam uz mobilo telefonu piegādā signālu. Naktī uz svētdienu tie paši zagļi atkal bija klāt. Pēc signāla saņemšanas tika noorganizēta viņu aizturēšana. Zemnieks ļāva zādzību pabeigt, lai viņus varētu notvert ar pierādījumiem. Tā kā zagļi pie aizturēšanas pretojās, zemnieks izšāvis brīdinājuma šāvienu gaisā, licis nogulties, sasējis rokas un izsaucis policiju. Policijas rokās zagļi tika nodoti ar visiem lietiskajiem pierādījumiem – maisiem ar nozagtajām mantām, automašīnu, drēbēm, nofilmēto materiālu un fotogrāfijām.

Izrādījās, ka notvertie – vīrietis un jauna sieviete – ir no Kuldīgas. Vīrietis jau iepriekš vairākus gadus sēdējis cietumā. Veiklie darboņi rīkojās profesionāli. Viņi atbrauca līdz zagšanas vietai, pārģērbās citās drēbēs un apavos, bet pēc zādzības veikšaanas, atkal pārģērbās.

Akums atklāj, ka viņa saimniecībā Akmeņkalni kopumā ir notverti vairāki desmiti zagļu, kuriem par visiem piespriesti vairāk nekā 100 gadi reāla cietumsoda. Visbiežāk tiek zagti kabeļi, motori un citas ierīces, kā arī kartupeļi, tiek apzagti veikali. Šobrīd vietējie novada zagļi jau zina, ka pie viņa zagt nevar, taču to nezina viesstrādnieki no citiem novadiem,tādēļ zagšana turpinās. «Kādreiz, lai gūtu adrenalīnu, gāju medīt lāčus. Tagad asas izjūtas gūstu, ķerot zagļus,» par savu piespiedu hobiju pasmejas Akums.

Policiju Akums bezdarbībā nevaino, jo nevar jau katrai noliktavai pielikt klāt policistu. Tādēļ Akums mudina arī citus zemniekus pašiem sargāt savus īpašumus, uzstādot dažādas drošības ierīces. Viņš uzsver, ka tas nemaz nav tik dārgi. Viņa finansiālie ieguldījumi drošības ierīču uzstādīšanai jau daudzkārt atmaksājušies, jo tas ir ieguldījums uz daudziem gadiem. Īpaši viņš slavē ierīces, kas uz mobilo tālruni nosūta signālu, tiklīdz nepiederoša persona ienākusi apsargājamajā zonā. Tādas var uzstādīt arī vietās, kur nav elektrība, piemēram, sakņu dārzā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: