23. novembrī plkst. 16.10 ar atklātu, bezmaksas lekciju “Latviešu nacionālais raksturs” Ventspils Augstskolā viesosies pazīstamais latviešu kinorežisors un scenārists Jānis Streičs.

Savā profesionālajā darbībā J.Streičs veiksmīgi realizējis latviešu nacionālās pašizpausmes meklējumus un par saviem novērojumiem un secinājumiem ir gatavs dalīties ar sabiedrību.

“Mēs vēl nezinām, neredzam, kas esam, jo Latvijā katru rītu mostas un iziet savās gaitās, savos darbos un nedarbos Homo sapiens visā diapazonā no alu laikmeta līdz civilizācijas trešajam vilnim. Tautas nacionālo raksturu kaldina laiks.”

/Citāts no J.Streiča referāta Letonikas II kongresā 2007.gada 31.oktobrī./

J.Streičs ir režisors vairāk nekā 20 Latvijā uzņemtām filmām, t.sk. “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, “Mans draugs – nenopietns cilvēks’, “Teātris’, “Cilvēka bērns”, “Likteņdzirnas”, “Rūdolfa mantojums”.

Streičs ir arī talantīgs rakstnieks, visspilgtāk šo faktu apliecina 2006. gada rudenī iznākusī grāmata Lāga dvēseļu straumē, kurā J.Streičs aprakstījis stāstus par kinogaitās satiktām un iepazītām personībām.

Jānis Streičs ir daudzu starptautisko filmu festivālu laureāts, kā arī saņēmis Vatikāna prēmiju Beato Angelico per L'Europa. Viņš ir pirmais no Latvijas, kam piešķirts šis pagodinājums.

1998. gadā J.Streičs apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni, viņš ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis, bijis Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētājs un Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs.  

Lekcija norisināsies Ventspils Augstskolas jaunatklātajā Ziemeļu korpusā, Inženieru ielā 101, Ventspilī, D 104.auditorijā (ieeja no Inženieru ielas puses).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: