Pamatojoties uz pašvaldības rīkojumu, 2024./2025. mācību gadā Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā plānots atvērt trīs 7. klases. Šādi tiks ievērots optimālais audzēkņu skaits vienā klasē, turklāt paplašinātas iespējas ģimnāzijā mācīties vairāk interesentiem.

Nākamajā mācību gadā Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā līdzšinējo divu klašu vietā tiks atvērtas trīs 7. klases. Lēmums palielināt klašu skaitu saistīts ar Ministru kabineta (MK) noteikumiem par higiēnas prasībām, skaidro ģimnāzijas direktore Ieva Jurova. «Šobrīd skolā ir divas 7. klases, kurās kopā mācās 54 skolēni, un pārbaudes laikā noskaidrots, ka dažu kabinetu platība ir mazliet par mazu tam skolēnu skaitam, kādu šobrīd paredz MK noteikumi. Noteikumi var mainīties, bet mēs strādājam tagad un tūlīt,» skaidro Jurova, tādēļ, lai skolai nebūtu jāsamazina nākamajā mācību gadā uzņemamo skolēnu skaits, izlemts atvērt trīs klases, katrā paredzot ne vairāk kā 24 skolēnus. «Mūsu plānotais ieguvums ir 18 skolēni trīs gados, ar noteikumu, ka visas trīs klases ir pilnas.» Skola arī sagatavojusi reklāmu, lai piesaistītu skolēnus no citām Ventspils skolām un novada.

Aicina pieteikties

Ar 2. aprīli Ventspils Valsts 1. ģimnāzijā sāk pieņemt iesniegumus, lai iestātos 7. klasē un pieteiktos iestājpārbaudījumam, kas notiks skolas aktu zālē 18. maijā. Iesniegumi tiek pieņemti gan elektroniski, gan klātienē skolas kancelejā līdz pat 17. maijam. Pirms iestājpārbaudījuma pretendentiem iespējams arī apmeklēt skolas organizētas nodarbības latviešu valodā, matemātikā, dabaszinībās, kā arī vairākas nodarbības mācīšanās prasmju apguvei. Viens nodarbību cikls jau aizvadīts 9. martā, bet visiem interesentiem ir iespējams piedalīties nodarbībās, kas plānotas 13. aprīlī un 11. maijā. «Nodarbībās laipni aicināti piedalīties arī tie, kuri nebija pirmajā nodarbībā. Turklāt tās nav obligātas, tās ir ieteicamas,» mudina ģimnāzijas direktore Ieva Jurova. Visās trīs 7. klasēs paredzēts realizēt vienu un to pašu izglītības programmu, nav nekādu specifisku mācību virzienu, vien ērtāka mācību procesa realizēšanai plānots, kaklasē mācīsies bērni, kuri iepriekš apguvuši instrumenta spēli un vēlas to turpināt darīt, vai arī vēlas dziedāt skolas korī vai ansamblī. Lielākoties tie ir Ventspils Mūzikas skolas audzēkņi un bērni, kuri iepriekš mācījušies Centra sākumskolā, un šādi tiek cienītas arī šīs skolas tradīcijas.

Sadarbība ar Centra sākumskolu

Tiekoties ar vecākiem, ģimnāzijas direktore vispirms uzrunājusi tieši Centra sākumskolas 6. klases skolēnu vecākus, kuri ir vairāk noraizējušies par savu bērnu tālākajām izglītības iespējām. «Šiem skolēniem nākamajā mācību gadā ir jāatrod vieta, kur mācīties, viņi nevar turpināt mācības savā skolā. Sekundāri uzrunāju tos vecākus, kuri mācās citās pamatskolās, jo, ja viņi nenokārto iestājpārbaudījumu un netiek ģimnāzijā, tad viņiem ir iespēja mācības turpināt savā skolā,» skaidro Jurova. Turklāt no ģimnāzijas, lai tā izpildītu visus kritērijus un saglabātu Valsts ģimnāzijas statusu, katru gadu tiek prasīti augsti mācību rezultāti, un, kā norāda Jurova, līdz šim Centra sākumskolas skolēnu rezultāti ir augstāki nekā citās skolās. «Piemēram, sestās klases diagnostikas darbā pagājušajā gadā Centra sākumskolā rezultāti bija par 15 procentiem augstāki nekā citās skolās. Tās nozīmē, ka iestājpārbaudījums nāk bērniem par labu, jo viņi ir motivētāki mācīties cītīgāk. Manā skatījumā tas ir tikai pluss. Protams, no citām skolām arī nāk daudz skolēnu, kas ir ļoti motivēti un ar labām mācīšanās prasmēm.»

Vidusskolā citi noteikumi

Pērn Saeima plānoja vidusskolām liegt rīkot savus iestājpārbaudījumus, bet vēlāk pieņēma grozījumus Vispārējās izglītības likumā, šādi paredzot, ka ģimnāzijas un citas vispārējās izglītības iestādes ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus, uzņemot izglītojamos vispārējās vidējās izglītības programmā. Iestājpārbaudījumu kārtošanu nākamajos mācību gados Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija apņēmās vērtēt, balstoties uz 2022./2023. mācību gada centralizēto eksāmenu vērtējumiem.

21. martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Vispārējās izglītības likumā, ar kuru dod tiesības ģimnāzijām un vidusskolām rīkot savus iestājpārbaudījumus. Grozījumi nosaka, ka, uzņemot izglītojamos vispārējās vidējās izglītības programmā 2024./2025. mācību gadam, valsts, pašvaldību un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādes, tai skaitā valsts ģimnāzijas, ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus, lai atbilstoši valsts pamatizglītības standartam padziļināti izvērtētu izglītojamo zināšanas un prasmes arī mācību priekšmetos, kuros izglītojamie kārtojuši centralizētos eksāmenus. Vienlaikus valsts ģimnāzijas ar dibinātāja atļauju ir tiesīgas noteikt uzņemšanas kritērijus, arī nerīkojot iestājpārbaudījumus.

Pašlaik skolas uzņemšanas kārtības noteikumi paredz, ka, lai iestātos Ventspils Valsts 1. ģimnāzijas 7. klasē, visiem skolēniem ir jākārto iestājpārbaudījums, bet ģimnāzijas 10. klasēs šobrīd iestājpārbaudījums paredzēts vien tad, ja pretendents neatbilst uzņemšanas kritērijiem un ja vēl ir brīvas vietas. Primāri tiek ņemti vērā 9. klases centralizēto angļu valodas, latviešu valodas un matemātikas eksāmenu rezultāti, kuros skolēna vidējais rezultāts nedrīkst būt mazāks par 60 procentiem. Turklāt nevienā no eksāmeniem atsevišķi rezultāts nedrīkst būt zemāks par 35 procentiem. Tiek ņemti vērā arī vērtējumi 9. klases liecībā, nosakot, ka gala atzīme nevienā mācību priekšmetā nedrīkst būt zemāka par 6. «Katrā skolā un katram pedagogam vērtēšanas sistēma ir atšķirīga, līdz ar to centralizēto eksāmenu rezultāti ir objektīvāks rādītājs,» skaidro Jurova. «Manā skatījumā likt šiem skolēniem vēlreiz rakstīt iestājpārbaudījumu nav nepieciešams.» Šis jautājums gan vēl Ventspils domes Izglītības komisijā nav izskatīts, līdz ar to iespējams, ka uzņemšanas kārtība 2024./2025. mācību gadā ģimnāzijas 10. klasēs vēl var mainīties.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Vadims Kevrelis Pirms 3 nedēļām, 6 dienām

    Nauda seko skolai.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: