Ministru kabinets ceturtdien, 14. jūlijā, apstiprināja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavotos rīkojumus par Rīgas brīvostas pārvaldes un Ventspils brīvostas pārvaldes likvidēšanas komisiju izveidi, lai uz pārvalžu bāzes veidotu jaunas kapitālsabiedrības.

Tas viens no soļiem ceļā uz jaunajā Ostu likumā iekļauto pārmaiņu īstenošanu.

“Ostu pārvaldības maiņa nozīmē ne tikai juridiskas izmaiņas, bet arī domāšanas maiņu – ostās veidojot skaidru korporatīvās pārvaldības struktūru, ar biznesa plānu, komerciāliem mērķiem un profesionālu darbību gan izmaksu samazināšanā, gan jaunu darbavietu radīšanā,” saka satiksmes Tālis Linkaits.

Likvidācijas komisiju uzdevums būs nodrošināt Rīgas brīvostas pārvaldes likvidāciju un to saistību nodošanu jaundibinātajai kapitālsabiedrībai un Ventspils brīvostas pārvaldes likvidāciju un to saistību nodošanu AS “Ventas osta”.

Komisijās iekļauti pārstāvji no SM, Vides aizsardzības reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas (Valsts kases), Pārresoru koordinācijas centra un attiecīgajām brīvostu pārvaldēm (Ventspils brīvostas likvidācijas komisijā arī AS “Ventas osta” pārstāvis). Ar brīvostu pārvalžu likvidāciju saistītie izdevumi tiks segti no attiecīgās brīvostas pārvaldes līdzekļiem.

Ostu reformas mērķis ir veicināt to konkurētspēju ilgtermiņā, nodrošinot valsts un pašvaldību interešu ievērošanu un pārvaldību atbilstoši starptautiskajiem labas pārvaldības pamatprincipiem, saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) rekomendācijām. Ostu likums paredz līdzšinējā pārvaldības modeļa pārveidi par kapitālsabiedrībām, kas nodrošinās politisko neatkarību ostu darbībā, valsts interešu ievērošanu, kā arī profesionālu un caurspīdīgu ostu pārvaldību. Vienlaikus pārmaiņas veicinās ostu attīstību un konkurētspēju ilgtermiņā.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -5
    Opaps 14.07.2022, 22:37:58

    Pilsētai būs grūtāk izdzīvot.Finanšu līdzekļi pilsētas uzturēšanai stipri samazināsies un ar to radīsies problēmas. Kādas , to redzēsim. Viena ,domāju, būs- labiekārtošana,ielu remonts,tīrība un vēl kaut kas.

  • -4
    Marta P 15.07.2022, 14:03:32

    Un redzot kā brīvosta šobrīd "rūpējas" par sev piederošām teritorijām - ir skaidrs, ka šeit pilsētā ne centa neieguldīs, lai kaut ko uzturētu.. viss slogs uz iedzīvotājiem.

  • -1
    reku 15.07.2022, 06:14:55

    Kad izveidos komisiju tā saucamās "partijas" L&V likvidācijai?

  • -3
    Sigita Graudina 15.07.2022, 09:28:58

    ......jaunu darbavietu radīšanā,” saka satiksmes Tālis Linkaits.Kadas jaunas darba vietas ja ir atlaist neskaitami daudz cilveku no brivostas.... murgs...

  • -3
    Pipars 15.07.2022, 12:28:36

    Kàds labums ventspilniekiem no šis slèptās "Prihvatizācijas"???

  • -4
    Marta P 15.07.2022, 14:04:40

    Nekāds! Pat valsts iedzīvotājiem kopumā nekāds, tikai sākuši iemīt taciņu privatizācijas virzienā..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: