Saeima šodien, 14. jūlijā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas nosaka dabasgāzes piegāžu no Krievijas aizliegumu no 2023.gada 1.janvāra. Papildus pieņemti grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Valdība jau iepriekš konceptuāli vienojās par atteikšanos no Krievijas dabasgāzes.

Sākotnējo priekšlikumu par dabasgāzes piegāžu no Krievijas aizliegumu iesniedza deputāti Reinis Znotiņš (K) un Jānis Cielēns (K).

Tāpat pieņemts regulējums specifiskiem gadījumiem par vienošanos ar citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts regulatīvajām iestādēm, kādā veidā tiek nodrošināts aizliegums piegādāt dabasgāzi no Krievijas.

Šāds regulējums par vienošanos ar citas ES dalībvalsts regulatīvajām iestādēm attieksies uz gadījumiem, ja Latvijas vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators AS "Conexus Baltic Grid" būs vienojies ar citas dalībvalsts attiecīgo operatoru par vienotās dabasgāzes pārvades sistēmas izveidi.

Saeima pieņem arī grozījumus par dabasgāzes stratēģisko rezervju nodrošināšanu

Šodien galīgajā lasījumā pieņemti grozījumi Enerģētikas likumā, kas paredz dažādot dabasgāzes piegāžu ceļus un nodrošināt dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

"Gāzes stratēģiskās rezerves jānodrošina tādā apmērā, lai piegāžu aizsardzība būtu iespējama ne tikai aizsargātajiem lietotājiem, bet ziemas sezonā ļautu nodrošināt termoelektrocentrālēs elektroenerģijas ražošanas bāzes jaudu," iepriekš uzsvēra Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (K).

Likums nosaka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operatoram AS "Conexus Baltic Grid" nodrošināt infrastruktūru, kas ierobežo piegāžu riskus, un pienākumu veidot dabasgāzes stratēģiskās rezerves.

Publiskajam tirgotājam ne vēlāk kā līdz katra gada 31.augustam saistīto lietotāju patēriņam nepieciešamais dabasgāzes apjoms laikposmam no attiecīgā gada 1.oktobra līdz nākamā gada 30.aprīlim ir jāuzglabā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Tāpat Ministru kabinetam uzdots līdz 2023.gada 31.decembrim iesniegt Saeimai ziņojumu par nacionālo kodolenerģijas programmu.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Covid 19-24.ventspils.lv 15.07.2022, 06:04:51

    "Ai, māsiņa, ai, māsiņa,
    Kam tu krievu ēdināji:
    Kur tas ēda, tur tas dirsa,
    Tur teiks savu tēvu zemi,
    No laiciņu laiciņiem."

  • 0
    qwerty 15.07.2022, 09:26:03

    Žurnālisti,lūdzu, esiet konsekventi. Piegādes aizliegt nevar, aizliegt var pieņemšanu/pirkšanu. Līdzīgi kā veikalā, alko un tabaka ir, bet zināma daļa cilvēku
    (bērni) to nedrīkst pirkt

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: