Lai gaidāmajā 2021./2022.mācību gadā skolēni gan vispārējās, gan profesionālās izglītības programmās varētu piedalīties klātienes mācībās, viņiem būs nepieciešams sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts vai negatīvs Covid-19 tests, otrdien nolēma Ministru kabinets.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) grozījumi Ministru kabineta noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai izstrādāti ar mērķi noteikt izglītojamo testēšanu kā priekšnoteikumu izglītības procesa īstenošanai klātienē, sākot 2021./2022.mācību gadu.

Ja skolēniem netiks veikta minētā testēšana, attiecīgais skolēns nevarēs nedz uzsākt, nedz arī turpināt izglītības ieguvi klātienē. Ņemot vērā izglītības ieguves obligātumu un vecāku atbildību par tās ieguvi, tad šādā gadījumā pamatizglītības ieguve 1.-6. klasē būs jāturpina ģimenē. Covid-19 testu neveiks izglītojamiem ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Apliecinājumu papīra vai digitālā formā būs jāuzrāda izglītības iestādes atbildīgajai personai.

Testēšana tikšot veikta atbilstoši Veselības ministrijas izstrādātam algoritmam. Plānots, ka testēšana notiks regulāri, taču pašlaik vēl nav precīzi atrunāts, cik bieži. Pārbaudēm tiks izmantoti siekalu testi. Sīkāk šie jautājumi tikšot skatīti nākamajā nedēļā, 17.augustā.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) Ministru kabineta sēdē informēja, ka patlaban notiek ļoti intensīva saskaņošana ar Veselības ministriju par procesa detaļām. Kā norādīja Muižniece, IZM rosinātie grozījumi ir pirmais solis jeb "ieejas biļete" uz 1.septembri skolās. Kā skaidroja ministre, testēšana būs paredzēta tieši izglītības iestādēs. Bērniem vecāku pavadībā vai skolēni patstāvīgi būs jādodas uz izglītības iestādi, lai laika posmā no 23.augusta līdz 30.augustam veiktu siekalu testu.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) atzīmēja, ka šo testēšanu apmaksās valsts, taču tās plānotās izmaksas esot tuvas budžetam, kāds pērn tika atvēlēts pedagogu algu celšanai, sekojoši visi tie, kas mudina nevakcinēties, faktiski mudinot valsts naudu izlietot lietām, bez kurām varētu iztikt. Politiķis prognozēja, ka testu veikšana varētu izmaksāt 25 līdz 30 miljonus eiro mācību gadā. "Milzīga summa vienkārši ne par ko," sacīja Reirs.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) solīja, ka Veselības ministrija centīsies rast tādu testēšanas algoritmu, kas tērētu pēc iespējas mazākus budžeta līdzekļus.

Muižniece pēc vadības sēdes žurnālistiem sacīja, ka līdz gada beigām skolēnu testēšana varētu izmaksāt ap 12 miljonus eiro. Vienlaikus ministre atzina, ka izmaksas varētu samazināties, ja aktīvāk vakcinēsies skolēni, kas sasnieguši 12 gadu vecumu. "Mums ir svarīgi, lai skolas vide ir maksimāli droša," piebilda politiķe, skaidrojot, ka testēšana varētu tikt veikta katru nedēļu.

Savukārt Pavļuts skaidroja, ka testēšanas regularitāte - nedēļa - ir vienošanās, kas panākta starp epidemiologiem, speciālistiem un IZM. Tāpat ministra ieskatā, būtu svarīgi ņemt vērā, ka "vakcinētiem bērniem šis tests nebūs jāveic, tāpēc, pieaugot vakcinēto bērnu īpatsvaram, testēšanas apjoms varētu samazināties".

Pavļuts arī vilka paralēles starp šo ieceri un pagājušajā mācību gadā piekopto rutīnas skrīningu veikšanu, aicinot ņemt vērā, ka uz rutīnas skrīninga pamata Covid-19 sertifikāti netiks izsniegti. "Valsts apmaksā tos testus, kas nepieciešami, skolu darbības nodrošināšanai," piebilda politiķis.

Skaidrākas detaļas par drošu klātienes mācīšanos IZM klāstīs nākamajā Ministru kabineta sēdē 17.augustā.

Pašlaik tiek noteikts, ka pirms 2021./2022.mācību gada sākuma skolu audzēkņiem laikā no 23.augusta līdz 30.augustam būs jāierodas izglītības iestādē un jāveic Covid-19 testu. Lai piedalītos izglītības procesā klātienē, arī turpmāk izglītojamiem tiks veikta testēšana atbilstoši Veselības ministrijas algoritmam.

Ierodoties izglītības iestādē, izglītojamajiem būs pienākums uzrādīt iestādes atbildīgajai personai papīra vai digitālā formā Covid-19 testa negatīvo rezultātu vai sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Izglītības iestādēm būs nepieciešams noteikt atbildīgo amatpersonu, kuras pienākumos būs pārbaudīt informāciju, lai konstatētu iespējamību piedalīties mācību procesā klātienē.

Lai nodrošinātu, ka laboratorijas, kuras veic Covid-19 testus, savlaicīgi iegūtu informāciju par izglītojamiem un personalizētu testa savākšanas trauciņus, kā arī lai ievērotu Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības attiecībā uz izglītojamo datu likumīgu un pamatotu apstrādi, izglītības iestādēm tiks atļauts nodot izglītojamo datus (vārdu, uzvārdu, personas kodu, klasi) attiecīgajai laboratorijai.

Lasi vēl

Komentāri (30)

  • -14
    Pilsēta 11.08.2021, 10:40:00

    Un, tad vēl, lai kāds pasaka, ka tas nav biznesa projekts

  • -10
    Lustiņš 11.08.2021, 11:18:38

    Nevērtē visu pēc savas mērauklas. Sabojāta mašīna nevar normāli darboties, tāpat ir ar Tevi.

  • -8
    covid-21 Ventspils 11.08.2021, 10:43:41

    Kaut nu tas nostrādātu.
    Viss atkarīgs no mūsu pašu apzinīgas noteikumu ievērošanas.

  • -3
    žurka 11.08.2021, 10:50:43

    Vispār tas nav normāli, bērniem tiek reāli čakarēts jau trešais mācību gads, it sevišķi mazajiem, kas vēl neprot paši mācīties. Kaut maskās, bet uz skolu, ja simptomu nav. Ja izpaužas simptomi, kategoriski sēžam mājās un ārstējamies, lai neaplipinātu citus.

  • -6
    Margrieta 666/6 11.08.2021, 11:00:15

    Vecākiem grūti,ne tik daudz bērniem.Kaut gan nevajadzētu uztraukties,ka bērnam ar attālinātajām mācībām neiet,nav jau viņa vaina,lai savureiz paliek uz otru gadu tai pašā klasē.

  • -9
    Aigars G. 11.08.2021, 12:54:05

    To jau velas panākt pasauls mērogā,jo neizglītot un dumj cilvēkmass ir viegl vadām un kontrolējam.Tik tad idiņ kā margriet un tamlīdzīg tic pasak
    ām Panramai un Latvijs valdīb,kura jau vairak kā 30 gads apzog un nospiež valsts iedzīvotaj.Tik dumj cilvēkmass kur tam visam tic lai tik potējas ar pot,kur ir klīnisk petījum un no kur i daudz blakn un mirst potetie,tāpat lai bendē sāv imūņsisķem ar to žļur,ja nesaprot,ka notiek ,ka velas digtalverdzīb panākt.Labak būt gudr grāmat sen palasījuš kurās ir aprakstits kas notiek tagad.Paskatas arī kino 2006 gād -'' Idiocracy'' ,tur i točn paradīts kād cilvek būt bez izglītīb-tup un viegl vadām,kontrolējam.

  • -7
    yolo 11.08.2021, 13:52:58

    Rakstīšanas stils sakrīt ar paustajiem uzskatiem. Nekāds pārsteigums

  • -5
    Mimmīte 11.08.2021, 11:21:44

    Bērni nebūs pateicīgi, ka 18 gados nekādu izglītību nebūs ieguvuši.

  • -2
    Ina Fominova 11.08.2021, 11:23:27

    Nevaru vien nobrinities par testu dargumu. Nez, kur tos testus Latvija ieperk ? Lielbritanija ikviens var ieiet aptieka un panemt par brivu, cik testus vajag.

  • -5
    yolo 11.08.2021, 11:33:06

    Jā, laba ideja. Brauksim paņemt tur

  • -1
    Ina Fominova 11.08.2021, 22:27:52

    yolo - varbut, ka Latvijai vajag iepirkt testu komplektus TUR un par TADU cenu, kur tos iegadajas Lielbritanija. Sodien High Street pasvaldibas darbinieki nak klat un piedava komplektus ( ieksa 7 testu komplekti ). Jo vairak testes, jo vairak atklas un izoles. Te reali kaut ko dara, kamer Latvija apspriez datumu, kad apspriedis testesanas norisi. Bet dargie testu komplekti jau sapirkti, vane ?
    Tie tesri tacu maksa penijus. Un kur ir jega skolenu testet no 23. lidz 30. augustam ? Jateste no rita pie skolas, ta vismaz seit darija, kad sakas 2. vilnis. Un jateste katru ritu.

  • -2
    yolo 12.08.2021, 06:26:39

    Tas, ka tos testus uz ielas dod pa brīvu, nenozīmē, ka viņi neko nemaksà

  • -6
    Kriska 11.08.2021, 14:17:43

    Margriet, es nav dzirdējusi par bērniem- otrgadniekiem. Vai mūslaikos ir tādi?
    Vai bērnus pote? Līdz 1. septembrim laiks ļoti mazs

  • -2
    еs 11.08.2021, 16:14:42

    Cik % Ventspils skolotāju ir vakcinēti pret COVID-19?

  • -9
    tery 11.08.2021, 17:44:07

    Atkal skolotāji būs vainīgi?

  • -11
    Latvija pāri visām! 11.08.2021, 18:01:42

    Pseidomedicīnisko neofašistu
    režīms rullē.
    Visādi grib apgrūtināt lielos un mazos, lai par katru cenu dabūtu viņiem iekšā to jipti.

  • -11
    Latvija pāri visām! 11.08.2021, 18:16:45

    Kā eksperts varu droši teikt, ka viss šis skolēnu, vecāku un skolotāju apgrūtinājums,
    kā ieganstu izmantojot maznozīmīgu uzpiārotu vīrusu,
    ir domāts tikai un vienīgi, lai sagrautu tradicionālo klātienes izglītības sistēmu.
    Globālā hibrīdkara pret domājošo cilvēku sastāvdaļa.
    Tupizācija.
    Viņi vēlas lai visi bērni ir tik tupi kā joliņš vai lustiņš.;)
    Tāpat kā pāralēls uzdevums ir graut mazo biznesu un lauksaimniecību, īpaši lopkopību.


    Kā vienmēr - vietējie vagari izpilda globālistu pasūtījumu.

  • 0
    yolo 12.08.2021, 08:00:33

    Ja nav noslèpums, tad kādā jomā tu esi eksperts?

  • -7
    Janis Zvejnieks 11.08.2021, 20:25:41

    Vecaki var pat ipasi neiespringt .Vakar zagata atnesa uz astes.Septembra menesi, Irija ir paredzets nakosais lox dauns.Negribejas ticet,bet sovakar skatoties krievijas zinas, amerikosiem esot atkal jauns virusa paveids,kas esot vel trakaks par deltu.Kamer cilveki tices,ka lupatina 100reizes vilkta ara no netiras kabatas aizsarga pret virusu un kautkada gmo pote palidz pret visu so bezpridelu,ta ari dzivosim un gaidisim labakus laikus

  • -2
    Ina Fominova 11.08.2021, 22:38:46

    Lupatina tevi no virusa nesarga. Kur tu tadu "gudribu" izravi ? Ta lupatina pasargaja apkartejos no tavam siekalam un punkiem, kas, iespejams, satureja coronovirusu. Ja, patiesam pasarga, jo, kad mazmeitai skola atcela maskas skola, sakas masveida inficesanas, pec tam maskas atkal skola bija javalka.
    P.s. Par vakcinaciju - ja, esmu sanemusi abas vakcinas. Mazmeita skola maija inficejas, izolejamies uz 10 dienam, mes ar meitu esam sanemusas avas vakcinas, mums ta ari nepielipa. Tikko 2 nedelas atpakal znots saslima, notestejas - covid-19 pozitivs, atkal izolejamies, mes ar meitu ta ari lidz beigam covid-19 negativi testi. Tiesa, znots ari nesen sanema 2. vakcinu, tapec ari saslimsana bija ka parasta saaukstesanas + pazuda ozas un garsas sajuta, bet nupat jau sak atgriezties. Ta ka - vakcineties, vai ne, tas ir jaizlemj pasam, bet nevajag savu nevelesanos aizbildinat ar visadam mulkibam. Jus variet iespaidot svarstigus cilvekus, kam vakcina ir loti nepieciesama.

  • -8
    tery 11.08.2021, 20:37:44

    Tas tikai norāda uz to, ka vakcīnas nav.

  • 0
    Krišs Daugulis 11.08.2021, 21:28:02

    £88

  • 0
    Krišs Daugulis 11.08.2021, 21:29:16

    Inai

  • 0
    ilona kaķis 11.08.2021, 22:52:54

    Mēs dzīvojam īpatnējā pasaulē, lai neteiktu skarbāk.
    Skolotāji, kas agrāk bija sabiedrībā cienīta profesija, pārvērsti par diezgan nicināmu apkalpojošo personālu.
    Ģimene, kas agrāk skaitījās vērtība, pamatu pamats, ir atmirstoša parādība un atpakaļrāpulība, salīdzinot ar sevi skaļi piesakošajiem praidistiem.
    Izglītība, pēc kā agrāk tiecās, un kas pat okupācijas laikā bija bezmaksas un obligāta, pamazām tiek bīdīta uz kaut kādu ekskluzīvas ekstras pusi,- ne visiem pieejamu un ne visus pie tās vairs pielaidīs.

    Kad es pašā sākumā klausījos visu to antivakseru brēkāšanu un pareģojumus, es grozīju pirkstu pie deniņiem, ka tādas aplamības ir neiespējamas. Tas, ko šobrīd taisās izdarīt ar sabiedrību, pārspēj vistrakākos pareģojumus.

    Nez, pie kuriem deniņiem tagad grozīt pirkstu?

  • -5
    Latvija pāri visām! 11.08.2021, 23:31:34

    Ta lupatina pasargaja apkartejos no tavam siekalam un punkiem,
    ----
    Cilvēkam nav teorētiski "jāsargā" apkārtējie, garantēti bendējot savu veselību.

    bet nevajag savu nevelesanos aizbildinat ar visadam mulkibam
    -----
    Pateikt vienkārši lai iet naskuj ar savu indīgo (un tā tiešām ir inde, kad iepazīstas pat ar publiski pieejamām tās sastāvdaļām) žļurgu tiem, kas terorizē mūs jau otro gadu ar viltus plāndēmiju, un neklausa neko, ko saka tauta,
    kas var būt vēl saldāk šādos apstākļos.
    To burtiski var izbaudīt, ka šie mokās, bet netiks pie daudzu pleciņa.

    Jus variet iespaidot svarstigus cilvekus, kam vakcina ir loti nepieciesama.
    ----
    Mēs varam pozitīvi iespaidot svārstīgus cilvēkus,
    kuri no tās atstieptu kājas.
    Jau slimiem cilvēkiem GMO žlurga ir īpaši bīstama.

  • -6
    Latvija pāri visām! 11.08.2021, 23:39:21

    Visi mirst.
    Cits agrāk, bet cits vēlāk.
    Tāpēc Dieva Dēlam vajag uzticēt savu dvēselīti.
    Nomirt no vīrusa - tā ir dabīga nāve,
    bet cik gan nožēlojami ir nomirt no potes, kas it kā domāta pasargāt.
    Kāda vilšanās. :(
    Īstenībā - režīma iniciēta SLEPKAVĪBA,
    jo tā notiek nepārtrauktā represiju draudu un draudu pazaudēt darbu, situācijā.

  • -5
    Latvija pāri visām! 11.08.2021, 23:46:10

    Septembra menesi, Irija ir paredzets nakosais lox dauns
    ----
    Lohiem dauns -, bet zinātājiem iestudēts teātris -
    tas būs glābiņš arī Latvijas skolēniem no uzpurņiem un testiem.
    Sākumā tie politiskie mūdži kaut ko pamelos par dižajām "rūpēm" ,
    pāris mēnešus pamocīs skolēnus ar uzpurņiem klātienē ,
    pēc tam atkal saceps skaitļus, un skolas aizklapēs.
    Kā jau pLāndemijā.)

  • -2
    yolo 12.08.2021, 06:29:19

    Ieradās kurzemnieks un piedirsa tēmu ar saviem murgiem par kuriem citās tēmās nevar neko atbildēt

    Vecāki varētu bērniem parādīt šos kurzemnieka komentārus kā piemēru, lai redz kas notiek, jo skolà neiet un viss ko dara ir blenž youtube

  • -3
    Latvija pāri visām! 12.08.2021, 10:24:04

    Sakoļījies joliņš paliek aizvien agresīvāks joliņš.)

  • -3
    Janis Zvejnieks 12.08.2021, 19:31:07

    Ins kundz !Ta lupatin pret viruss ir tapat,ka dra$ zogs pret odiem un vispar jau vecaki iemac saviem berniem nesiekaloties,lai nesauc par siekal zak un punks,snaukt kabats lakatina.Interesant ir, pret ko jus ir vakcinejusies?Jo viss ta vakcinacijs politik,tak$ i priek$ to lai cilveks sastopoties ar virus nesaslimt.Taka jums nevaidzej izoleties,kad tas zno$ saslim,bet riktig izmeginat,cik tad dro$ i ta vakcin.Un tad mums te riktig izstastit.A ta bla,bla,bla izstast visiem,ka jus potet i nobijusies.Jabaidas ir.Jo kas tad to mazber izaudzinas,ja viss gimen i sapotet.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: